pátek 28. února 2014

Obličej jako zrcadlo našich orgánů

Diagnostikovat stav našich vnitřních orgánů se dá pouhým pohledem na naše dlaně, chodidla, jazyk, zuby, uši, oči a celý obličej.

 Orientální medicína jako je ajurvéda nebo čínská medicína rozpoznává celkové naladění organismu i podle způsobu řeči, pohybů, písma či dokonce z našeho charakteru a povahy. Dle barvy pleti, pupínků, otoků, vrásek, kožních nepravidelností a asymetrií v různých oblastech obličeje lze rozpoznat, v jakém stavu se nacházejí jednotlivé orgány v těle.

 

Plíce

Stav plic se ukazuje na lidských tvářích. Změny kondice plic způsobují odpovídající změny barvy tváři. Je známo, že v případě zápalu plic má pacient tváře červeně zbarvené. Pupínky na tvářích ukazují, že se v plicích nacházejí hlenové usazeniny (mucus) nebo mastné kyseliny. Bledé tváře prozrazují slabou kondici plic.

srdceSrdce

Kondici srdce můžeme vyčíst z konce nosu. Do široka rozložený (naběhlý) nos je důkazem toho, že i srdce bude pravděpodobně rozšířené. Červené zbarvení nosu je důkazem přetíženosti srdce. Rýha na konci nosu – v jeho středu – je znamením, že existuje šelest na srdci. Tato kondice je podobná kondici, při níž vzniká zaječí pysk. Při ní se pravá a levá strana úst během embryonálního vývoje dokonale nespojí. Příčina je ve špatném stravováni matky, především v nedostatku minerálních látek. Nosní dírky nám ukazují kondici bronchů (průdušek). Slabší pumpování srdce lze také vyčíst z povislých víček a to v případě, že horní víčko je povolené nebo příliš silné.

Žaludek a slinivka břišní

Tyto orgány, které jsou umístěny spíše ve střední, centrální, části těla, zrcadlí svou kondici na střední a horní části nosu. Disbalance se projevuje vráskou mezi nosem a ústy. Levá část okolí úst souvisí se slinivkou břišní. Pokud právě v těchto místech máte hlubší rýhu, je dobré si hlídat hladinu cukru v krvi. Pokud vám špička nosu často červená, máte podrážděný žaludek. Stejně tak může jít i o zánět žaludeční sliznice. Pomůže vám jídelníček sestavený z lehce stravitelných, zásaditých jídel.

ledvinyLedviny

Ledviny jsou párovým orgánem. Jejich odpovídajícím párovým orgánem v obličeji – respektive v hlavě – jsou oči a uši. Uši také prozrazují celkovou konstituci člověka. Až do poměrně nedávné doby se většina lidí rodila s velkýma ušima. Dokonce ještě dnes má řada lidí, starších 45 let, velmi velké a dobře vyvinuté uši. Ty jsou známkou velmi dobré vrozené konstituce. Mnoho příslušníků mladé generace má naopak uši malé. Jsou důkazem, že nejen ledviny, ale i celková konstituce jsou oslabeny. V případech, kdy jsou ledviny stažené a křečovité v důsledku nadměrného množství soli v potravě, zabarví se oblast pod očima velmi často tmavě. Tento příznak se může objevit také v důsledku nepřiměřené sexuální aktivity. Když se naproti tomu pod očima objeví otoky nebo zduřeliny, když jsou pod očima znatelně viditelné váčky, je možné mít podezření, že je oslaben močový měchýř nebo že ledviny již nejsou schopny zvládnout nadměrný příjem tekutin. Pupínky v oblasti oka ukazují na to, že se v ledvinách začíná usazovat tuk a hlen. Když tyto usazeniny začínají tvrdnout, dochází ke tvorbě ledvinových kamenů. Pomohou cviky na posílení pánve.

Játra a slezina

Játrům v obličeji odpovídá středová část obličeje bezprostředně nad nosem – mezi obočím. Jedna nebo více svislých linek v této části obličeje nám nabízí závěr, že příslušná osoba má problémy s játry. Slezina má odraz své kondice na obou stranách hlavy, a to přibližně na vnějších koncích obočí. Jestliže se v těchto partiích objevuje zabarvení, je na místě závěr, že slezina nepracuje korektně.

střevaStřeva a močový

Jejich kondici můžeme číst především na čele. Když přijímáme nadměrné množství tekutin, musíme nadměrně močit a zároveň naše tělo začíná reagovat pocením na čele. Vrásky nebo prohloubené linky na čele prozrazují také funkční poruchu výše jmenovaných orgánů. Také svislé vrásky na vrchním rtu naznačují špatnou funkci tenkého střeva a vaše tělo má zřejmě málo živin. Homeopatika a preparáty z minerálních solí tento problém pomůžou zmírnit. Napuchlý dolní ret ukazuje na pomalou práci střev. Pomáhá masáž břicha (pět minut ve směru hodinových ručiček kružte rukou kolem pupíku). Zabírá i každodenní třicetiminutové svižné cvičení, běh nebo rychlá chůze.

Reprodukční orgány

Jejich kondici a stav je možno číst podle vlasů. Když má někdo vlasy na konečcích rozštěpené, což znamená velmi jin kondici, pak nám to říká, že jeho nebo její sexuální funkce ochabují a pohlavní orgány jsou velmi slabé. Lidský vlas má být silný a odolný proti lomivosti. Každý pramen vlasů vypovídá o naší minulosti. Špička každého vlasu prozrazuje naši kondici ve vzdálenější minulosti, kořen vlasu naši kondici současnou. Podobným způsobem je možné přečíst stejný vývoj na našich nehtech. Ústa a oblast kolem úst nám podávají také svědectví o reprodukčních orgánech. V oblasti úst nacházíme u mužů knír. Jestliže ho třeba i v náznaku nalézáme u žen, pak je známkou počínajících těžkostí a problémů s pohlavními orgány. Když má například některá žena silnější knírek na pravé straně než na levé, tak z toho můžeme usoudit, že její pravý vaječník má větší poruchy a pracuje hůře než levý. Také pokožka se širokými póry a časté vyrážky na bradě říkají, že vaše hormony jsou jako na houpačce. Často se objevují během menstruace. Pomůžou preparáty z vitexu jehněčího, které regulují hormonální nerovnováhu a upravují cyklus.

Zažívací systém

Mnoho lidí má zduřelý nebo předsunutý spodní ret. To je důkazem, že střevo je značně uvolněné. To vede k jeho nepravidelné činnosti. Zduřelý, expandovaný vrchní ret prozrazuje, že nefunguje správně žaludek. Vnitřní, střední část spodního rtu ukazuje kondici tenkého střeva, vnější část kondici tlustého střeva. Ústní koutky nám prozrazují stav dvanáctníku. Bílé skvrny na rtech jsou znamením, že se v zažívacím traktu vytvářejí hlenové nebo tukové usazeniny. Tmavé skvrny ohlašují tvoření vředů. Podobným způsobem je možné posuzovat kondici zažívacích orgánů podle jazyka. Špička jazyka odpovídá dolním partiím zažívacího traktu, kořen jazyka partiím horním.

hlavaPřečtěte si svůj obličej

  • Kolmá vráska mezi obočím naznačuje možný problém s játry.
  • Na čele u kořínků vlasů se promítá stav močového měchýře, spodní část čela ukazuje na funkci tenkého střeva.
  • Vyrážka nebo zarudnutí pleti na spáncích vypovídá o stavu žlučníku.
  • Slezina a slinivka se projektují u kořene nosu a na vnější straně očí.
  • Tváře nám říkají vše o stavu našich plic.
  • Okolí nosních dírek nám sděluje, jak jsou na tom naše průdušky.
  • Červený nos mívají opilci a lidé, kteří mají problémy se srdcem.
  • Vrásky nad horním rtem signalizují úbytek ženských hormonů, brada je promítací zónou pohlavních orgánů.
  • Popraskané koutky úst značí, že byste si měli víc hlídat žaludek a dvanáctník.
  • Oteklé tváře poukazují na sníženou funkci látkové výměny, kdy se špatně zpracovávají sacharidy v těle.Je namístě na čas omezit sladkosti, bílé pečivo a brambory.
  • Povadlá, tenká pokožka se spoustou vrásek nám říká, že že máme narušený podíl zásad a kyselin v těle.Je dobré tedy omezit příjem bílkovin a zařadit více zeleniny.
  • Vrásky před ušima naznačují, že jsme dehydrovaní a měli bychom zvýšit příjem tekutin.
  • Nahnědlé nebo nažloutlé zabarvení v oblasti úst je typickým projevem problémů se spalováním a přeměnou tuků. Omezte nebo nejlépe úplně vyřaďte cukrovinky a bůček a jezte stravu s nízkým obsahem tuků. Také popíjejte tři hrnky zázvorového čaje denně, který pročišťuje organizmus a kúru vydržte alespoň týden.
  • Hluboké důlky. Bývají často dědičné, ale pokud se objeví během let samy od sebe, můžou se za tím skrývat problémy s páteří. Všimněte si, jestli jste v poslední době nějak nezměnili držení těla. Pomohou pravidelné cviky na páteř.
  • Z vrásky mezi spodním rtem a bradou se dá vyčíst genetická dispozice k oslabeným žilám. Denně kružte a hýbejte nohama tak často, jak jen si vzpomenete. Pokud máte sedavé zaměstnání, alespoň ohýbejte palce u nohou, jako byste chtěli něco zvednout ze země.
  • Za příčnou vrásku na kořeni nosu zřejmě může obličejová mimika. Pokud je ale velmi hluboká, s největší pravděpodobností signalizuje špatně fungujícou štítná žlázu. Tento problém poznáte i podle toho, že je vám pořád zima nebo míváte často zácpu. Vhodné bylinky a strava vám pomohou.
  • Příliš mnoho malých cévek nebo teček na nose naznačuje, že máte zvýšený tlak v horní části břicha. Ten vzniká, když často dýcháte jen povrchově nebo sedíte shrbeni. Dejte si pozor na správné držení těla nejen vestoje, ale i když sedíte. Párkrát denně si zacvičte: lehněte si, zhluboka dýchejte a ruce si položte na břicho tak, abyste cítili, jak se zvedají a klesají. Postupně se tak naučíte dýchat zhluboka.
    Viditelná prohlubeň nad vrchním víčkem symbolizuje nedostatek energie. Lidé, kterých se to týká, se brzy unaví a jsou rychle z formy. Vitalitu můžeme podpořit vitamíny řady B, železem nebo sprchováním střídavě studenou a teplou vodou.

zubyZde je na ukázku obrázek toho, jak jednotlivé naše zuby symbolizují a ovlivňují jednotlivé orgány v těle a jak tedy velmi dobře lze diagnostikovat i podle bolestí daného zubu oslabený orgán.
Stejně tak je rozdělen i jazyk a jeho jednotlivé části, které podle svého zabarvení, povlaku a jeho barvy a síly, prokousání a nepravidelných okrajů ukazuje na stav a pohodu našeho těla. Odečtem diagnózy z jazyka a z tepu na obou rukách, se zabývá ajurvéda i čínská medicína, která pak léčí příčiny nemoci akupunkturou a bylinkami. Vřele doporučuji!
oči 

Irisdiagnostika se zabývá čtením stavu těla pacienta z duhovky jeho oka, kde jsou po vyfocení duhovek přes silný mikroskop jasně patrné trhlinky, odlišná zbarvení a tvary jednotlivých segmentů, z jejichž odchylek pak lékař stanovuje diagnózu a návrh léčby bylinkami, potravinovými doplňky a úpravou stravy. Prošla jsem a mohu jen doporučit.


uchoStaří jógové praktikovali pro vyváženost svého těla a života rozdělení dne na čtyři stejně dlouhé celky, které se skládali ze 6 hodin spánku, 6 hodin práce, 6 hodin pohybové aktivity, 6 hodin meditace a duchovních cvičení. Zařazovali samozřejmě mírnou, jednoduchou, dobře stravitelnou a zásaditou stravu s převahou ovoce a zeleniny.
Já navíc doporučuji i pravidelné masáže, které celé tělo stimulují, prokrvují a očišťují od toxinů. V případě, že nemůžeme nebo nechceme chodit na masáže těla, můžeme si masírovat jen určité jeho části a tím podporovat funkci všech našich orgánů.


ruceVelmi jednoduchou masáží může být například masáž ucha, kdy si hněteme a promačkáváme jednotlivé části ucha od shora dolů a obráceně. Také za něj jemně taháme a poštipkáváme a tím probouzíme k činnosti celý náš imunitní systém.

Další velmi jednoduchou technikou a navíc nejlépe dostupnou oblastí pro masáž po celý den za každé situace je oblast dlaní, které promačkáváním, hnětením, vytahováním a hlazením můžeme také velmi dobře stimulovat a probouzet tak k životu celé naše tělo. Nezapomeňte si masírovat i hřbety rukou a celé prsty.

reflexkachodidlaSvé orgány a veškeré jejich správné fungování také můžeme krásně podpořit pravidelnou masáží chodidel, přešlapováním na reflexních podložkách nebo přenášením váhy ve stoji na tácu s oblázky, které si přivezeme od moře a které jsou navíc krásnou dekorací do koupelny


934931_394147217360622_288729284_n 


Dětská nožička má rozdělení bodů jednodušší. A ještě poznámka na závěr. Při zpracovávání podkladů pro tento článek jsem si všimla, že různé zdroje se krapet liší v rozmístění jednotlivých orgánů na obličeji, uchu, oku, jazyku, chodidlech i dlaních. Odchylky nebo spíše nepřesnosti nejsou časté, ani nijak markantní, ale sem tam se vyskytnou (příklad obrázku s jazykem, kde se uvádí dvojí popis jednotlivých částí od několika autorů a podobně). Snažila jsem se informace setřídit co nejpřesněji podle nejčastěji se shodujících dat zdrojů, které mi byly k dispozici a věřím, že jsou správné a všem nám pomohou.

Buďme zdraví, rovnovážní a sami sebou.

Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě pokud bude připojeno jméno autora, aktivní odkaz na slunecnyzivot.cz a celá tato poznámka.

Autor: Mia Weissová Zdroj: slunecnyzivot.cz

převzato od: ezopress.sk
Autor: Mia Weissová, zdroj: doktorka.cz, vitalia.cz, prozeny.blesk.cz, foto: Google.com, slunecnyzivot.cz Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě pokud bude připojeno jméno autora, aktivní odkaz na slunecnyzivot.cz a celá tato poznámka. Díky! Mia - See more at: http://slunecnyzivot.cz/2013/06/oblicej-jako-zrcadlo-nasich-organu/#sthash.lWOj9Vpu.dpuf

Originál textu a další informace naleznete na http://slunecnyzivot.cz/2013/06/oblicej-jako-zrcadlo-nasich-organu/
Autor: Mia Weissová, zdroj: doktorka.cz, vitalia.cz, prozeny.blesk.cz, foto: Google.com, slunecnyzivot.cz Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě pokud bude připojeno jméno autora, aktivní odkaz na slunecnyzivot.cz a celá tato poznámka. Díky! Mia - See more at: http://slunecnyzivot.cz/2013/06/oblicej-jako-zrcadlo-nasich-organu/#sthash.lWOj9Vpu.dpuf

Originál textu a další informace naleznete na http://slunecnyzivot.cz/2013/06/oblicej-jako-zrcadlo-nasich-organu/
Obličej jako zrcadlo našich orgánů Publikováno 28.6.2013 | Autor: Mia Weissová 579662_351415648291808_1936412893_nDiagnostikovat stav našich vnitřních orgánů se dá pouhým pohledem na naše dlaně, chodidla, jazyk, zuby, uši, oči a celý obličej. Orientální medicína jako je ajurvéda nebo čínská medicína rozpoznává celkové naladění organismu i podle způsobu řeči, pohybů, písma či dokonce z našeho charakteru a povahy. Dle barvy pleti, pupínků, otoků, vrásek, kožních nepravidelností a asymetrií v různých oblastech obličeje lze rozpoznat, v jakém stavu se nacházejí jednotlivé orgány v těle. Plíce dýchání Stav plic se ukazuje na lidských tvářích. Změny kondice plic způsobují odpovídající změny barvy tváři. Je známo, že v případě zápalu plic má pacient tváře červeně zbarvené. Pupínky na tvářích ukazují, že se v plicích nacházejí hlenové usazeniny (mucus) nebo mastné kyseliny. Bledé tváře prozrazují slabou kondici plic. Srdce srdceKondici srdce můžeme vyčíst z konce nosu. Do široka rozložený (naběhlý) nos je důkazem toho, že i srdce bude pravděpodobně rozšířené. Červené zbarvení nosu je důkazem přetíženosti srdce. Rýha na konci nosu – v jeho středu – je znamením, že existuje šelest na srdci. Tato kondice je podobná kondici, při níž vzniká zaječí pysk. Při ní se pravá a levá strana úst během embryonálního vývoje dokonale nespojí. Příčina je ve špatném stravováni matky, především v nedostatku minerálních látek. Nosní dírky nám ukazují kondici bronchů (průdušek). Slabší pumpování srdce lze také vyčíst z povislých víček a to v případě, že horní víčko je povolené nebo příliš silné. Žaludek a slinivka břišní lidske_telo_nakres_organyTyto orgány, které jsou umístěny spíše ve střední, centrální, části těla, zrcadlí svou kondici na střední a horní části nosu. Disbalance se projevuje vráskou mezi nosem a ústy. Levá část okolí úst souvisí se slinivkou břišní. Pokud právě v těchto místech máte hlubší rýhu, je dobré si hlídat hladinu cukru v krvi. Pokud vám špička nosu často červená, máte podrážděný žaludek. Stejně tak může jít i o zánět žaludeční sliznice. Pomůže vám jídelníček sestavený z lehce stravitelných, zásaditých jídel. Ledviny ledvinyLedviny jsou párovým orgánem. Jejich odpovídajícím párovým orgánem v obličeji – respektive v hlavě – jsou oči a uši. Uši také prozrazují celkovou konstituci člověka. Až do poměrně nedávné doby se většina lidí rodila s velkýma ušima. Dokonce ještě dnes má řada lidí, starších 45 let, velmi velké a dobře vyvinuté uši. Ty jsou známkou velmi dobré vrozené konstituce. Mnoho příslušníků mladé generace má naopak uši malé. Jsou důkazem, že nejen ledviny, ale i celková konstituce jsou oslabeny. V případech, kdy jsou ledviny stažené a křečovité v důsledku nadměrného množství soli v potravě, zabarví se oblast pod očima velmi často tmavě. Tento příznak se může objevit také v důsledku nepřiměřené sexuální aktivity. Když se naproti tomu pod očima objeví otoky nebo zduřeliny, když jsou pod očima znatelně viditelné váčky, je možné mít podezření, že je oslaben močový měchýř nebo že ledviny již nejsou schopny zvládnout nadměrný příjem tekutin. Pupínky v oblasti oka ukazují na to, že se v ledvinách začíná usazovat tuk a hlen. Když tyto usazeniny začínají tvrdnout, dochází ke tvorbě ledvinových kamenů. Pomohou cviky na posílení pánve. Játra a slezina slezinaJátrům v obličeji odpovídá středová část obličeje bezprostředně nad nosem – mezi obočím. Jedna nebo více svislých linek v této části obličeje nám nabízí závěr, že příslušná osoba má problémy s játry. Slezina má odraz své kondice na obou stranách hlavy, a to přibližně na vnějších koncích obočí. Jestliže se v těchto partiích objevuje zabarvení, je na místě závěr, že slezina nepracuje korektně. Střeva a močový měchýř střevaJejich kondici můžeme číst především na čele. Když přijímáme nadměrné množství tekutin, musíme nadměrně močit a zároveň naše tělo začíná reagovat pocením na čele. Vrásky nebo prohloubené linky na čele prozrazují také funkční poruchu výše jmenovaných orgánů. Také svislé vrásky na vrchním rtu naznačují špatnou funkci tenkého střeva a vaše tělo má zřejmě málo živin. Homeopatika a preparáty z minerálních solí tento problém pomůžou zmírnit. Napuchlý dolní ret ukazuje na pomalou práci střev. Pomáhá masáž břicha (pět minut ve směru hodinových ručiček kružte rukou kolem pupíku). Zabírá i každodenní třicetiminutové svižné cvičení, běh nebo rychlá chůze. Reprodukční orgány orgányJejich kondici a stav je možno číst podle vlasů. Když má někdo vlasy na konečcích rozštěpené, což znamená velmi jin kondici, pak nám to říká, že jeho nebo její sexuální funkce ochabují a pohlavní orgány jsou velmi slabé. Lidský vlas má být silný a odolný proti lomivosti. Každý pramen vlasů vypovídá o naší minulosti. Špička každého vlasu prozrazuje naši kondici ve vzdálenější minulosti, kořen vlasu naši kondici současnou. Podobným způsobem je možné přečíst stejný vývoj na našich nehtech. Ústa a oblast kolem úst nám podávají také svědectví o reprodukčních orgánech. V oblasti úst nacházíme u mužů knír. Jestliže ho třeba i v náznaku nalézáme u žen, pak je známkou počínajících těžkostí a problémů s pohlavními orgány. Když má například některá žena silnější knírek na pravé straně než na levé, tak z toho můžeme usoudit, že její pravý vaječník má větší poruchy a pracuje hůře než levý. Také pokožka se širokými póry a časté vyrážky na bradě říkají, že vaše hormony jsou jako na houpačce. Často se objevují během menstruace. Pomůžou preparáty z vitexu jehněčího, které regulují hormonální nerovnováhu a upravují cyklus. Zažívací systém travicisystemMnoho lidí má zduřelý nebo předsunutý spodní ret. To je důkazem, že střevo je značně uvolněné. To vede k jeho nepravidelné činnosti. Zduřelý, expandovaný vrchní ret prozrazuje, že nefunguje správně žaludek. Vnitřní, střední část spodního rtu ukazuje kondici tenkého střeva, vnější část kondici tlustého střeva. Ústní koutky nám prozrazují stav dvanáctníku. Bílé skvrny na rtech jsou znamením, že se v zažívacím traktu vytvářejí hlenové nebo tukové usazeniny. Tmavé skvrny ohlašují tvoření vředů. Podobným způsobem je možné posuzovat kondici zažívacích orgánů podle jazyka. Špička jazyka odpovídá dolním partiím zažívacího traktu, kořen jazyka partiím horním. Přečtěte si svůj obličej hlavaKolmá vráska mezi obočím naznačuje možný problém s játry. Na čele u kořínků vlasů se promítá stav močového měchýře, spodní část čela ukazuje na funkci tenkého střeva. Vyrážka nebo zarudnutí pleti na spáncích vypovídá o stavu žlučníku. Slezina a slinivka se projektují u kořene nosu a na vnější straně očí. Tváře nám říkají vše o stavu našich plic. Okolí nosních dírek nám sděluje, jak jsou na tom naše průdušky. Červený nos mívají opilci a lidé, kteří mají problémy se srdcem. Vrásky nad horním rtem signalizují úbytek ženských hormonů, brada je promítací zónou pohlavních orgánů. Popraskané koutky úst značí, že byste si měli víc hlídat žaludek a dvanáctník. Oteklé tváře poukazují na sníženou funkci látkové výměny, kdy se špatně zpracovávají sacharidy v těle. Je namístě na čas omezit sladkosti, bílé pečivo a brambory. Povadlá, tenká pokožka se spoustou vrásek nám říká, že že máme narušený podíl zásad a kyselin v těle. Je dobré tedy omezit příjem bílkovin a zařadit více zeleniny. Vrásky před ušima naznačují, že jsme dehydrovaní a měli bychom zvýšit příjem tekutin. Nahnědlé nebo nažloutlé zabarvení v oblasti úst je typickým projevem problémů se spalováním a přeměnou tuků. Omezte nebo nejlépe úplně vyřaďte cukrovinky a bůček a jezte stravu s nízkým obsahem tuků. Také popíjejte tři hrnky zázvorového čaje denně, který pročišťuje organizmus a kúru vydržte alespoň týden. Hluboké důlky. Bývají často dědičné, ale pokud se objeví během let samy od sebe, můžou se za tím skrývat problémy s páteří. Všimněte si, jestli jste v poslední době nějak nezměnili držení těla. Pomohou pravidelné cviky na páteř. Z vrásky mezi spodním rtem a bradou se dá vyčíst genetická dispozice k oslabeným žilám. Denně kružte a hýbejte nohama tak často, jak jen si vzpomenete. Pokud máte sedavé zaměstnání, alespoň ohýbejte palce u nohou, jako byste chtěli něco zvednout ze země. Za příčnou vrásku na kořeni nosu zřejmě může obličejová mimika. Pokud je ale velmi hluboká, s největší pravděpodobností signalizuje špatně fungujícou štítná žlázu. Tento problém poznáte i podle toho, že je vám pořád zima nebo míváte často zácpu. Vhodné bylinky a strava vám pomohou. Příliš mnoho malých cévek nebo teček na nose naznačuje, že máte zvýšený tlak v horní části břicha. Ten vzniká, když často dýcháte jen povrchově nebo sedíte shrbeni. Dejte si pozor na správné držení těla nejen vestoje, ale i když sedíte. Párkrát denně si zacvičte: lehněte si, zhluboka dýchejte a ruce si položte na břicho tak, abyste cítili, jak se zvedají a klesají. Postupně se tak naučíte dýchat zhluboka. Viditelná prohlubeň nad vrchním víčkem symbolizuje nedostatek energie. Lidé, kterých se to týká, se brzy unaví a jsou rychle z formy. Vitalitu můžeme podpořit vitamíny řady B, železem nebo sprchováním střídavě studenou a teplou vodou. zubyZde je na ukázku obrázek toho, jak jednotlivé naše zuby symbolizují a ovlivňují jednotlivé orgány v těle a jak tedy velmi dobře lze diagnostikovat i podle bolestí daného zubu oslabený orgán. Stejně tak je rozdělen i jazyk a jeho jednotlivé části, které podle svého zabarvení, povlaku a jeho barvy a síly, prokousání a nepravidelných okrajů ukazuje na stav a pohodu našeho těla. Odečtem diagnózy z jazyka a z tepu na obou rukách, se zabývá ajurvéda i čínská medicína, která pak léčí příčiny nemoci akupunkturou a bylinkami. Vřele doporučuji! očiIrisdiagnostika se zabývá čtením stavu těla pacienta z duhovky jeho oka, kde jsou po vyfocení duhovek přes silný mikroskop jasně patrné trhlinky, odlišná zbarvení a tvary jednotlivých segmentů, z jejichž odchylek pak lékař stanovuje diagnózu a návrh léčby bylinkami, potravinovými doplňky a úpravou stravy. Prošla jsem a mohu jen doporučit. Staří jógové praktikovali pro vyváženost svého těla a života rozdělení dne na čtyři stejně dlouhé celky, které se skládali ze 6 hodin spánku, 6 hodin práce, 6 hodin pohybové aktivity, 6 hodin meditace a duchovních cvičení. Zařazovali samozřejmě mírnou, jednoduchou, dobře stravitelnou a zásaditou stravu s převahou ovoce a zeleniny. uchoJá navíc doporučuji i pravidelné masáže, které celé tělo stimulují, prokrvují a očišťují od toxinů. V případě, že nemůžeme nebo nechceme chodit na masáže těla, můžeme si masírovat jen určité jeho části a tím podporovat funkci všech našich orgánů. Velmi jednoduchou masáží může být například masáž ucha, kdy si hněteme a promačkáváme jednotlivé části ucha od shora dolů a obráceně. Také za něj jemně taháme a poštipkáváme a tím probouzíme k činnosti celý náš imunitní systém. ruceDalší velmi jednoduchou technikou a navíc nejlépe dostupnou oblastí pro masáž po celý den za každé situace je oblast dlaní, které promačkáváním, hnětením, vytahováním a hlazením můžeme také velmi dobře stimulovat a probouzet tak k životu celé naše tělo. Nezapomeňte si masírovat i hřbety rukou a celé prsty. reflexkachodidlaSvé orgány a veškeré jejich správné fungování také můžeme krásně podpořit pravidelnou masáží chodidel, přešlapováním na reflexních podložkách nebo přenášením váhy ve stoji na tácu s oblázky, které si přivezeme od moře a které jsou navíc krásnou dekorací do koupelny :) 934931_394147217360622_288729284_nDětská nožička má rozdělení bodů jednodušší. A ještě poznámka na závěr. Při zpracovávání podkladů pro tento článek jsem si všimla, že různé zdroje se krapet liší v rozmístění jednotlivých orgánů na obličeji, uchu, oku, jazyku, chodidlech i dlaních. Odchylky nebo spíše nepřesnosti nejsou časté, ani nijak markantní, ale sem tam se vyskytnou (příklad obrázku s jazykem, kde se uvádí dvojí popis jednotlivých částí od několika autorů a podobně). Snažila jsem se informace setřídit co nejpřesněji podle nejčastěji se shodujících dat zdrojů, které mi byly k dispozici a věřím, že jsou správné a všem nám pomohou. Buďme zdraví, rovnovážní a sami sebou. ℒℴνℯ ❤ Mia ☮ Autor: Mia Weissová, zdroj: doktorka.cz, vitalia.cz, prozeny.blesk.cz, foto: Google.com, slunecnyzivot.cz Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě pokud bude připojeno jméno autora, aktivní odkaz na slunecnyzivot.cz a celá tato poznámka. Díky! Mia - See more at: http://slunecnyzivot.cz/2013/06/oblicej-jako-zrcadlo-nasich-organu/#sthash.lWOj9Vpu.dpuf

Originál textu a další informace naleznete na http://slunecnyzivot.cz/2013/06/oblicej-jako-zrcadlo-nasich-organu/
Obličej jako zrcadlo našich orgánů Publikováno 28.6.2013 | Autor: Mia Weissová 579662_351415648291808_1936412893_nDiagnostikovat stav našich vnitřních orgánů se dá pouhým pohledem na naše dlaně, chodidla, jazyk, zuby, uši, oči a celý obličej. Orientální medicína jako je ajurvéda nebo čínská medicína rozpoznává celkové naladění organismu i podle způsobu řeči, pohybů, písma či dokonce z našeho charakteru a povahy. Dle barvy pleti, pupínků, otoků, vrásek, kožních nepravidelností a asymetrií v různých oblastech obličeje lze rozpoznat, v jakém stavu se nacházejí jednotlivé orgány v těle. Plíce dýchání Stav plic se ukazuje na lidských tvářích. Změny kondice plic způsobují odpovídající změny barvy tváři. Je známo, že v případě zápalu plic má pacient tváře červeně zbarvené. Pupínky na tvářích ukazují, že se v plicích nacházejí hlenové usazeniny (mucus) nebo mastné kyseliny. Bledé tváře prozrazují slabou kondici plic. Srdce srdceKondici srdce můžeme vyčíst z konce nosu. Do široka rozložený (naběhlý) nos je důkazem toho, že i srdce bude pravděpodobně rozšířené. Červené zbarvení nosu je důkazem přetíženosti srdce. Rýha na konci nosu – v jeho středu – je znamením, že existuje šelest na srdci. Tato kondice je podobná kondici, při níž vzniká zaječí pysk. Při ní se pravá a levá strana úst během embryonálního vývoje dokonale nespojí. Příčina je ve špatném stravováni matky, především v nedostatku minerálních látek. Nosní dírky nám ukazují kondici bronchů (průdušek). Slabší pumpování srdce lze také vyčíst z povislých víček a to v případě, že horní víčko je povolené nebo příliš silné. Žaludek a slinivka břišní lidske_telo_nakres_organyTyto orgány, které jsou umístěny spíše ve střední, centrální, části těla, zrcadlí svou kondici na střední a horní části nosu. Disbalance se projevuje vráskou mezi nosem a ústy. Levá část okolí úst souvisí se slinivkou břišní. Pokud právě v těchto místech máte hlubší rýhu, je dobré si hlídat hladinu cukru v krvi. Pokud vám špička nosu často červená, máte podrážděný žaludek. Stejně tak může jít i o zánět žaludeční sliznice. Pomůže vám jídelníček sestavený z lehce stravitelných, zásaditých jídel. Ledviny ledvinyLedviny jsou párovým orgánem. Jejich odpovídajícím párovým orgánem v obličeji – respektive v hlavě – jsou oči a uši. Uši také prozrazují celkovou konstituci člověka. Až do poměrně nedávné doby se většina lidí rodila s velkýma ušima. Dokonce ještě dnes má řada lidí, starších 45 let, velmi velké a dobře vyvinuté uši. Ty jsou známkou velmi dobré vrozené konstituce. Mnoho příslušníků mladé generace má naopak uši malé. Jsou důkazem, že nejen ledviny, ale i celková konstituce jsou oslabeny. V případech, kdy jsou ledviny stažené a křečovité v důsledku nadměrného množství soli v potravě, zabarví se oblast pod očima velmi často tmavě. Tento příznak se může objevit také v důsledku nepřiměřené sexuální aktivity. Když se naproti tomu pod očima objeví otoky nebo zduřeliny, když jsou pod očima znatelně viditelné váčky, je možné mít podezření, že je oslaben močový měchýř nebo že ledviny již nejsou schopny zvládnout nadměrný příjem tekutin. Pupínky v oblasti oka ukazují na to, že se v ledvinách začíná usazovat tuk a hlen. Když tyto usazeniny začínají tvrdnout, dochází ke tvorbě ledvinových kamenů. Pomohou cviky na posílení pánve. Játra a slezina slezinaJátrům v obličeji odpovídá středová část obličeje bezprostředně nad nosem – mezi obočím. Jedna nebo více svislých linek v této části obličeje nám nabízí závěr, že příslušná osoba má problémy s játry. Slezina má odraz své kondice na obou stranách hlavy, a to přibližně na vnějších koncích obočí. Jestliže se v těchto partiích objevuje zabarvení, je na místě závěr, že slezina nepracuje korektně. Střeva a močový měchýř střevaJejich kondici můžeme číst především na čele. Když přijímáme nadměrné množství tekutin, musíme nadměrně močit a zároveň naše tělo začíná reagovat pocením na čele. Vrásky nebo prohloubené linky na čele prozrazují také funkční poruchu výše jmenovaných orgánů. Také svislé vrásky na vrchním rtu naznačují špatnou funkci tenkého střeva a vaše tělo má zřejmě málo živin. Homeopatika a preparáty z minerálních solí tento problém pomůžou zmírnit. Napuchlý dolní ret ukazuje na pomalou práci střev. Pomáhá masáž břicha (pět minut ve směru hodinových ručiček kružte rukou kolem pupíku). Zabírá i každodenní třicetiminutové svižné cvičení, běh nebo rychlá chůze. Reprodukční orgány orgányJejich kondici a stav je možno číst podle vlasů. Když má někdo vlasy na konečcích rozštěpené, což znamená velmi jin kondici, pak nám to říká, že jeho nebo její sexuální funkce ochabují a pohlavní orgány jsou velmi slabé. Lidský vlas má být silný a odolný proti lomivosti. Každý pramen vlasů vypovídá o naší minulosti. Špička každého vlasu prozrazuje naši kondici ve vzdálenější minulosti, kořen vlasu naši kondici současnou. Podobným způsobem je možné přečíst stejný vývoj na našich nehtech. Ústa a oblast kolem úst nám podávají také svědectví o reprodukčních orgánech. V oblasti úst nacházíme u mužů knír. Jestliže ho třeba i v náznaku nalézáme u žen, pak je známkou počínajících těžkostí a problémů s pohlavními orgány. Když má například některá žena silnější knírek na pravé straně než na levé, tak z toho můžeme usoudit, že její pravý vaječník má větší poruchy a pracuje hůře než levý. Také pokožka se širokými póry a časté vyrážky na bradě říkají, že vaše hormony jsou jako na houpačce. Často se objevují během menstruace. Pomůžou preparáty z vitexu jehněčího, které regulují hormonální nerovnováhu a upravují cyklus. Zažívací systém travicisystemMnoho lidí má zduřelý nebo předsunutý spodní ret. To je důkazem, že střevo je značně uvolněné. To vede k jeho nepravidelné činnosti. Zduřelý, expandovaný vrchní ret prozrazuje, že nefunguje správně žaludek. Vnitřní, střední část spodního rtu ukazuje kondici tenkého střeva, vnější část kondici tlustého střeva. Ústní koutky nám prozrazují stav dvanáctníku. Bílé skvrny na rtech jsou znamením, že se v zažívacím traktu vytvářejí hlenové nebo tukové usazeniny. Tmavé skvrny ohlašují tvoření vředů. Podobným způsobem je možné posuzovat kondici zažívacích orgánů podle jazyka. Špička jazyka odpovídá dolním partiím zažívacího traktu, kořen jazyka partiím horním. Přečtěte si svůj obličej hlavaKolmá vráska mezi obočím naznačuje možný problém s játry. Na čele u kořínků vlasů se promítá stav močového měchýře, spodní část čela ukazuje na funkci tenkého střeva. Vyrážka nebo zarudnutí pleti na spáncích vypovídá o stavu žlučníku. Slezina a slinivka se projektují u kořene nosu a na vnější straně očí. Tváře nám říkají vše o stavu našich plic. Okolí nosních dírek nám sděluje, jak jsou na tom naše průdušky. Červený nos mívají opilci a lidé, kteří mají problémy se srdcem. Vrásky nad horním rtem signalizují úbytek ženských hormonů, brada je promítací zónou pohlavních orgánů. Popraskané koutky úst značí, že byste si měli víc hlídat žaludek a dvanáctník. Oteklé tváře poukazují na sníženou funkci látkové výměny, kdy se špatně zpracovávají sacharidy v těle. Je namístě na čas omezit sladkosti, bílé pečivo a brambory. Povadlá, tenká pokožka se spoustou vrásek nám říká, že že máme narušený podíl zásad a kyselin v těle. Je dobré tedy omezit příjem bílkovin a zařadit více zeleniny. Vrásky před ušima naznačují, že jsme dehydrovaní a měli bychom zvýšit příjem tekutin. Nahnědlé nebo nažloutlé zabarvení v oblasti úst je typickým projevem problémů se spalováním a přeměnou tuků. Omezte nebo nejlépe úplně vyřaďte cukrovinky a bůček a jezte stravu s nízkým obsahem tuků. Také popíjejte tři hrnky zázvorového čaje denně, který pročišťuje organizmus a kúru vydržte alespoň týden. Hluboké důlky. Bývají často dědičné, ale pokud se objeví během let samy od sebe, můžou se za tím skrývat problémy s páteří. Všimněte si, jestli jste v poslední době nějak nezměnili držení těla. Pomohou pravidelné cviky na páteř. Z vrásky mezi spodním rtem a bradou se dá vyčíst genetická dispozice k oslabeným žilám. Denně kružte a hýbejte nohama tak často, jak jen si vzpomenete. Pokud máte sedavé zaměstnání, alespoň ohýbejte palce u nohou, jako byste chtěli něco zvednout ze země. Za příčnou vrásku na kořeni nosu zřejmě může obličejová mimika. Pokud je ale velmi hluboká, s největší pravděpodobností signalizuje špatně fungujícou štítná žlázu. Tento problém poznáte i podle toho, že je vám pořád zima nebo míváte často zácpu. Vhodné bylinky a strava vám pomohou. Příliš mnoho malých cévek nebo teček na nose naznačuje, že máte zvýšený tlak v horní části břicha. Ten vzniká, když často dýcháte jen povrchově nebo sedíte shrbeni. Dejte si pozor na správné držení těla nejen vestoje, ale i když sedíte. Párkrát denně si zacvičte: lehněte si, zhluboka dýchejte a ruce si položte na břicho tak, abyste cítili, jak se zvedají a klesají. Postupně se tak naučíte dýchat zhluboka. Viditelná prohlubeň nad vrchním víčkem symbolizuje nedostatek energie. Lidé, kterých se to týká, se brzy unaví a jsou rychle z formy. Vitalitu můžeme podpořit vitamíny řady B, železem nebo sprchováním střídavě studenou a teplou vodou. zubyZde je na ukázku obrázek toho, jak jednotlivé naše zuby symbolizují a ovlivňují jednotlivé orgány v těle a jak tedy velmi dobře lze diagnostikovat i podle bolestí daného zubu oslabený orgán. Stejně tak je rozdělen i jazyk a jeho jednotlivé části, které podle svého zabarvení, povlaku a jeho barvy a síly, prokousání a nepravidelných okrajů ukazuje na stav a pohodu našeho těla. Odečtem diagnózy z jazyka a z tepu na obou rukách, se zabývá ajurvéda i čínská medicína, která pak léčí příčiny nemoci akupunkturou a bylinkami. Vřele doporučuji! očiIrisdiagnostika se zabývá čtením stavu těla pacienta z duhovky jeho oka, kde jsou po vyfocení duhovek přes silný mikroskop jasně patrné trhlinky, odlišná zbarvení a tvary jednotlivých segmentů, z jejichž odchylek pak lékař stanovuje diagnózu a návrh léčby bylinkami, potravinovými doplňky a úpravou stravy. Prošla jsem a mohu jen doporučit. Staří jógové praktikovali pro vyváženost svého těla a života rozdělení dne na čtyři stejně dlouhé celky, které se skládali ze 6 hodin spánku, 6 hodin práce, 6 hodin pohybové aktivity, 6 hodin meditace a duchovních cvičení. Zařazovali samozřejmě mírnou, jednoduchou, dobře stravitelnou a zásaditou stravu s převahou ovoce a zeleniny. uchoJá navíc doporučuji i pravidelné masáže, které celé tělo stimulují, prokrvují a očišťují od toxinů. V případě, že nemůžeme nebo nechceme chodit na masáže těla, můžeme si masírovat jen určité jeho části a tím podporovat funkci všech našich orgánů. Velmi jednoduchou masáží může být například masáž ucha, kdy si hněteme a promačkáváme jednotlivé části ucha od shora dolů a obráceně. Také za něj jemně taháme a poštipkáváme a tím probouzíme k činnosti celý náš imunitní systém. ruceDalší velmi jednoduchou technikou a navíc nejlépe dostupnou oblastí pro masáž po celý den za každé situace je oblast dlaní, které promačkáváním, hnětením, vytahováním a hlazením můžeme také velmi dobře stimulovat a probouzet tak k životu celé naše tělo. Nezapomeňte si masírovat i hřbety rukou a celé prsty. reflexkachodidlaSvé orgány a veškeré jejich správné fungování také můžeme krásně podpořit pravidelnou masáží chodidel, přešlapováním na reflexních podložkách nebo přenášením váhy ve stoji na tácu s oblázky, které si přivezeme od moře a které jsou navíc krásnou dekorací do koupelny :) 934931_394147217360622_288729284_nDětská nožička má rozdělení bodů jednodušší. A ještě poznámka na závěr. Při zpracovávání podkladů pro tento článek jsem si všimla, že různé zdroje se krapet liší v rozmístění jednotlivých orgánů na obličeji, uchu, oku, jazyku, chodidlech i dlaních. Odchylky nebo spíše nepřesnosti nejsou časté, ani nijak markantní, ale sem tam se vyskytnou (příklad obrázku s jazykem, kde se uvádí dvojí popis jednotlivých částí od několika autorů a podobně). Snažila jsem se informace setřídit co nejpřesněji podle nejčastěji se shodujících dat zdrojů, které mi byly k dispozici a věřím, že jsou správné a všem nám pomohou. Buďme zdraví, rovnovážní a sami sebou. ℒℴνℯ ❤ Mia ☮ Autor: Mia Weissová, zdroj: doktorka.cz, vitalia.cz, prozeny.blesk.cz, foto: Google.com, slunecnyzivot.cz Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě pokud bude připojeno jméno autora, aktivní odkaz na slunecnyzivot.cz a celá tato poznámka. Díky! Mia - See more at: http://slunecnyzivot.cz/2013/06/oblicej-jako-zrcadlo-nasich-organu/#sthash.lWOj9Vpu.dpuf

Originál textu a další informace naleznete na http://slunecnyzivot.cz/2013/06/oblicej-jako-zrcadlo-nasich-organu/
Obličej jako zrcadlo našich orgánů Publikováno 28.6.2013 | Autor: Mia Weissová 579662_351415648291808_1936412893_nDiagnostikovat stav našich vnitřních orgánů se dá pouhým pohledem na naše dlaně, chodidla, jazyk, zuby, uši, oči a celý obličej. Orientální medicína jako je ajurvéda nebo čínská medicína rozpoznává celkové naladění organismu i podle způsobu řeči, pohybů, písma či dokonce z našeho charakteru a povahy. Dle barvy pleti, pupínků, otoků, vrásek, kožních nepravidelností a asymetrií v různých oblastech obličeje lze rozpoznat, v jakém stavu se nacházejí jednotlivé orgány v těle. Plíce dýchání Stav plic se ukazuje na lidských tvářích. Změny kondice plic způsobují odpovídající změny barvy tváři. Je známo, že v případě zápalu plic má pacient tváře červeně zbarvené. Pupínky na tvářích ukazují, že se v plicích nacházejí hlenové usazeniny (mucus) nebo mastné kyseliny. Bledé tváře prozrazují slabou kondici plic. Srdce srdceKondici srdce můžeme vyčíst z konce nosu. Do široka rozložený (naběhlý) nos je důkazem toho, že i srdce bude pravděpodobně rozšířené. Červené zbarvení nosu je důkazem přetíženosti srdce. Rýha na konci nosu – v jeho středu – je znamením, že existuje šelest na srdci. Tato kondice je podobná kondici, při níž vzniká zaječí pysk. Při ní se pravá a levá strana úst během embryonálního vývoje dokonale nespojí. Příčina je ve špatném stravováni matky, především v nedostatku minerálních látek. Nosní dírky nám ukazují kondici bronchů (průdušek). Slabší pumpování srdce lze také vyčíst z povislých víček a to v případě, že horní víčko je povolené nebo příliš silné. Žaludek a slinivka břišní lidske_telo_nakres_organyTyto orgány, které jsou umístěny spíše ve střední, centrální, části těla, zrcadlí svou kondici na střední a horní části nosu. Disbalance se projevuje vráskou mezi nosem a ústy. Levá část okolí úst souvisí se slinivkou břišní. Pokud právě v těchto místech máte hlubší rýhu, je dobré si hlídat hladinu cukru v krvi. Pokud vám špička nosu často červená, máte podrážděný žaludek. Stejně tak může jít i o zánět žaludeční sliznice. Pomůže vám jídelníček sestavený z lehce stravitelných, zásaditých jídel. Ledviny ledvinyLedviny jsou párovým orgánem. Jejich odpovídajícím párovým orgánem v obličeji – respektive v hlavě – jsou oči a uši. Uši také prozrazují celkovou konstituci člověka. Až do poměrně nedávné doby se většina lidí rodila s velkýma ušima. Dokonce ještě dnes má řada lidí, starších 45 let, velmi velké a dobře vyvinuté uši. Ty jsou známkou velmi dobré vrozené konstituce. Mnoho příslušníků mladé generace má naopak uši malé. Jsou důkazem, že nejen ledviny, ale i celková konstituce jsou oslabeny. V případech, kdy jsou ledviny stažené a křečovité v důsledku nadměrného množství soli v potravě, zabarví se oblast pod očima velmi často tmavě. Tento příznak se může objevit také v důsledku nepřiměřené sexuální aktivity. Když se naproti tomu pod očima objeví otoky nebo zduřeliny, když jsou pod očima znatelně viditelné váčky, je možné mít podezření, že je oslaben močový měchýř nebo že ledviny již nejsou schopny zvládnout nadměrný příjem tekutin. Pupínky v oblasti oka ukazují na to, že se v ledvinách začíná usazovat tuk a hlen. Když tyto usazeniny začínají tvrdnout, dochází ke tvorbě ledvinových kamenů. Pomohou cviky na posílení pánve. Játra a slezina slezinaJátrům v obličeji odpovídá středová část obličeje bezprostředně nad nosem – mezi obočím. Jedna nebo více svislých linek v této části obličeje nám nabízí závěr, že příslušná osoba má problémy s játry. Slezina má odraz své kondice na obou stranách hlavy, a to přibližně na vnějších koncích obočí. Jestliže se v těchto partiích objevuje zabarvení, je na místě závěr, že slezina nepracuje korektně. Střeva a močový měchýř střevaJejich kondici můžeme číst především na čele. Když přijímáme nadměrné množství tekutin, musíme nadměrně močit a zároveň naše tělo začíná reagovat pocením na čele. Vrásky nebo prohloubené linky na čele prozrazují také funkční poruchu výše jmenovaných orgánů. Také svislé vrásky na vrchním rtu naznačují špatnou funkci tenkého střeva a vaše tělo má zřejmě málo živin. Homeopatika a preparáty z minerálních solí tento problém pomůžou zmírnit. Napuchlý dolní ret ukazuje na pomalou práci střev. Pomáhá masáž břicha (pět minut ve směru hodinových ručiček kružte rukou kolem pupíku). Zabírá i každodenní třicetiminutové svižné cvičení, běh nebo rychlá chůze. Reprodukční orgány orgányJejich kondici a stav je možno číst podle vlasů. Když má někdo vlasy na konečcích rozštěpené, což znamená velmi jin kondici, pak nám to říká, že jeho nebo její sexuální funkce ochabují a pohlavní orgány jsou velmi slabé. Lidský vlas má být silný a odolný proti lomivosti. Každý pramen vlasů vypovídá o naší minulosti. Špička každého vlasu prozrazuje naši kondici ve vzdálenější minulosti, kořen vlasu naši kondici současnou. Podobným způsobem je možné přečíst stejný vývoj na našich nehtech. Ústa a oblast kolem úst nám podávají také svědectví o reprodukčních orgánech. V oblasti úst nacházíme u mužů knír. Jestliže ho třeba i v náznaku nalézáme u žen, pak je známkou počínajících těžkostí a problémů s pohlavními orgány. Když má například některá žena silnější knírek na pravé straně než na levé, tak z toho můžeme usoudit, že její pravý vaječník má větší poruchy a pracuje hůře než levý. Také pokožka se širokými póry a časté vyrážky na bradě říkají, že vaše hormony jsou jako na houpačce. Často se objevují během menstruace. Pomůžou preparáty z vitexu jehněčího, které regulují hormonální nerovnováhu a upravují cyklus. Zažívací systém travicisystemMnoho lidí má zduřelý nebo předsunutý spodní ret. To je důkazem, že střevo je značně uvolněné. To vede k jeho nepravidelné činnosti. Zduřelý, expandovaný vrchní ret prozrazuje, že nefunguje správně žaludek. Vnitřní, střední část spodního rtu ukazuje kondici tenkého střeva, vnější část kondici tlustého střeva. Ústní koutky nám prozrazují stav dvanáctníku. Bílé skvrny na rtech jsou znamením, že se v zažívacím traktu vytvářejí hlenové nebo tukové usazeniny. Tmavé skvrny ohlašují tvoření vředů. Podobným způsobem je možné posuzovat kondici zažívacích orgánů podle jazyka. Špička jazyka odpovídá dolním partiím zažívacího traktu, kořen jazyka partiím horním. Přečtěte si svůj obličej hlavaKolmá vráska mezi obočím naznačuje možný problém s játry. Na čele u kořínků vlasů se promítá stav močového měchýře, spodní část čela ukazuje na funkci tenkého střeva. Vyrážka nebo zarudnutí pleti na spáncích vypovídá o stavu žlučníku. Slezina a slinivka se projektují u kořene nosu a na vnější straně očí. Tváře nám říkají vše o stavu našich plic. Okolí nosních dírek nám sděluje, jak jsou na tom naše průdušky. Červený nos mívají opilci a lidé, kteří mají problémy se srdcem. Vrásky nad horním rtem signalizují úbytek ženských hormonů, brada je promítací zónou pohlavních orgánů. Popraskané koutky úst značí, že byste si měli víc hlídat žaludek a dvanáctník. Oteklé tváře poukazují na sníženou funkci látkové výměny, kdy se špatně zpracovávají sacharidy v těle. Je namístě na čas omezit sladkosti, bílé pečivo a brambory. Povadlá, tenká pokožka se spoustou vrásek nám říká, že že máme narušený podíl zásad a kyselin v těle. Je dobré tedy omezit příjem bílkovin a zařadit více zeleniny. Vrásky před ušima naznačují, že jsme dehydrovaní a měli bychom zvýšit příjem tekutin. Nahnědlé nebo nažloutlé zabarvení v oblasti úst je typickým projevem problémů se spalováním a přeměnou tuků. Omezte nebo nejlépe úplně vyřaďte cukrovinky a bůček a jezte stravu s nízkým obsahem tuků. Také popíjejte tři hrnky zázvorového čaje denně, který pročišťuje organizmus a kúru vydržte alespoň týden. Hluboké důlky. Bývají často dědičné, ale pokud se objeví během let samy od sebe, můžou se za tím skrývat problémy s páteří. Všimněte si, jestli jste v poslední době nějak nezměnili držení těla. Pomohou pravidelné cviky na páteř. Z vrásky mezi spodním rtem a bradou se dá vyčíst genetická dispozice k oslabeným žilám. Denně kružte a hýbejte nohama tak často, jak jen si vzpomenete. Pokud máte sedavé zaměstnání, alespoň ohýbejte palce u nohou, jako byste chtěli něco zvednout ze země. Za příčnou vrásku na kořeni nosu zřejmě může obličejová mimika. Pokud je ale velmi hluboká, s největší pravděpodobností signalizuje špatně fungujícou štítná žlázu. Tento problém poznáte i podle toho, že je vám pořád zima nebo míváte často zácpu. Vhodné bylinky a strava vám pomohou. Příliš mnoho malých cévek nebo teček na nose naznačuje, že máte zvýšený tlak v horní části břicha. Ten vzniká, když často dýcháte jen povrchově nebo sedíte shrbeni. Dejte si pozor na správné držení těla nejen vestoje, ale i když sedíte. Párkrát denně si zacvičte: lehněte si, zhluboka dýchejte a ruce si položte na břicho tak, abyste cítili, jak se zvedají a klesají. Postupně se tak naučíte dýchat zhluboka. Viditelná prohlubeň nad vrchním víčkem symbolizuje nedostatek energie. Lidé, kterých se to týká, se brzy unaví a jsou rychle z formy. Vitalitu můžeme podpořit vitamíny řady B, železem nebo sprchováním střídavě studenou a teplou vodou. zubyZde je na ukázku obrázek toho, jak jednotlivé naše zuby symbolizují a ovlivňují jednotlivé orgány v těle a jak tedy velmi dobře lze diagnostikovat i podle bolestí daného zubu oslabený orgán. Stejně tak je rozdělen i jazyk a jeho jednotlivé části, které podle svého zabarvení, povlaku a jeho barvy a síly, prokousání a nepravidelných okrajů ukazuje na stav a pohodu našeho těla. Odečtem diagnózy z jazyka a z tepu na obou rukách, se zabývá ajurvéda i čínská medicína, která pak léčí příčiny nemoci akupunkturou a bylinkami. Vřele doporučuji! očiIrisdiagnostika se zabývá čtením stavu těla pacienta z duhovky jeho oka, kde jsou po vyfocení duhovek přes silný mikroskop jasně patrné trhlinky, odlišná zbarvení a tvary jednotlivých segmentů, z jejichž odchylek pak lékař stanovuje diagnózu a návrh léčby bylinkami, potravinovými doplňky a úpravou stravy. Prošla jsem a mohu jen doporučit. Staří jógové praktikovali pro vyváženost svého těla a života rozdělení dne na čtyři stejně dlouhé celky, které se skládali ze 6 hodin spánku, 6 hodin práce, 6 hodin pohybové aktivity, 6 hodin meditace a duchovních cvičení. Zařazovali samozřejmě mírnou, jednoduchou, dobře stravitelnou a zásaditou stravu s převahou ovoce a zeleniny. uchoJá navíc doporučuji i pravidelné masáže, které celé tělo stimulují, prokrvují a očišťují od toxinů. V případě, že nemůžeme nebo nechceme chodit na masáže těla, můžeme si masírovat jen určité jeho části a tím podporovat funkci všech našich orgánů. Velmi jednoduchou masáží může být například masáž ucha, kdy si hněteme a promačkáváme jednotlivé části ucha od shora dolů a obráceně. Také za něj jemně taháme a poštipkáváme a tím probouzíme k činnosti celý náš imunitní systém. ruceDalší velmi jednoduchou technikou a navíc nejlépe dostupnou oblastí pro masáž po celý den za každé situace je oblast dlaní, které promačkáváním, hnětením, vytahováním a hlazením můžeme také velmi dobře stimulovat a probouzet tak k životu celé naše tělo. Nezapomeňte si masírovat i hřbety rukou a celé prsty. reflexkachodidlaSvé orgány a veškeré jejich správné fungování také můžeme krásně podpořit pravidelnou masáží chodidel, přešlapováním na reflexních podložkách nebo přenášením váhy ve stoji na tácu s oblázky, které si přivezeme od moře a které jsou navíc krásnou dekorací do koupelny :) 934931_394147217360622_288729284_nDětská nožička má rozdělení bodů jednodušší. A ještě poznámka na závěr. Při zpracovávání podkladů pro tento článek jsem si všimla, že různé zdroje se krapet liší v rozmístění jednotlivých orgánů na obličeji, uchu, oku, jazyku, chodidlech i dlaních. Odchylky nebo spíše nepřesnosti nejsou časté, ani nijak markantní, ale sem tam se vyskytnou (příklad obrázku s jazykem, kde se uvádí dvojí popis jednotlivých částí od několika autorů a podobně). Snažila jsem se informace setřídit co nejpřesněji podle nejčastěji se shodujících dat zdrojů, které mi byly k dispozici a věřím, že jsou správné a všem nám pomohou. Buďme zdraví, rovnovážní a sami sebou. ℒℴνℯ ❤ Mia ☮ Autor: Mia Weissová, zdroj: doktorka.cz, vitalia.cz, prozeny.blesk.cz, foto: Google.com, slunecnyzivot.cz Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě pokud bude připojeno jméno autora, aktivní odkaz na slunecnyzivot.cz a celá tato poznámka. Díky! Mia - See more at: http://slunecnyzivot.cz/2013/06/oblicej-jako-zrcadlo-nasich-organu/#sthash.lWOj9Vpu.dpuf

Originál textu a další informace naleznete na http://slunecnyzivot.cz/2013/06/oblicej-jako-zrcadlo-nasich-organu/

středa 26. února 2014

Postavte si podzemní skleník za méně než 5 tisíc na celoroční zahradnictví

Pěstitelé v chladnějších klimatických podmínkách často využívají různé postupy, jak prodloužit vegetační období a podpořit plodnost rostlin.

Skleníky známe jako prosklené konstrukce. Obvykle jsou poměrně drahé a postavit skleník i pro zimní provoz je příliš nákladné. Mnohem dostupnější a levnější alternativou je "Walipini" (Aymara-indické slovo pro místo tepla), také známý jako podzemní / vnořený skleník.

První z nich byl vyvinut před 20 lety v horských oblastech jižní Ameriky. Tato metoda umožňuje obyvatelům chladných horských oblastí udržet produktivitu skleníku po celý rok iv nejchladnějším podnebí.
Prohlédněte si video - prohlídka skleníku s místem pro chov koz.




Je to velmi zajímavý princip, který kombinuje výhody pasivního solárního vytápění budovy v chráněné krajinné oblasti. Benson institut vyvinul tento praktický návod, jak funguje a jak si ho postavit.
Walipini využívá přírodní zdroje, aby poskytoval vegetaci kvalitní a stabilní prostředí pro celoroční úspěšnou produkci potravin. Podzemní prostor je důležitý pro zachycení a ukládání tepla ze slunečního záření.



Foto: Benson institute

Jednoduchá obdélníková jáma v terénu je přikrytá konstrukcí s plastovou fólií. Nejdelší plocha čelí zimnímu slunci, když se nachází na severu na jižní polokouli a na jihu na severní. Rozdílná výška silných stěn vytváří optimální úhel konstrukce pro dopad maxima slunečních paprsků v největším úhlu. Vzduchová mezera mezi dvěma vrstvami plastu spolehlivě zachycuje teplo a zároveň proniknout maximu paprsků na vytvoření teplého a stabilního prostředí.
Teplo takto ptreniká do zeminy, takže náklady na vyhřátí Walipini v zimě klesly na minimum. Základní verze modelu Walipini stojí 250-300 USD. S pomocí sousedů a využitím levnějších materiálů jako UV ochranná fólie a PVC potrubí.


Foto: Benson institute

Podzemní skleník je levné a účinné řešení pro zahrádkáře na celoroční pěstování zeleniny i v chladnějších klimatických podmínkách.

Zdroj: http://www.svetkolemnas.info/novinky/zajimavosti/753-postavte-si-podzemni-sklenik-za-mene-nez-5-tisic-na-celorocni-zahradnictvi

úterý 25. února 2014

Plísně v těle

Lidský organismus je odjakživa hostitelem pro mnoho parazitů, zvláště mikrobiálních. Odhaduje se, že 40 až 75% obyvatelstva na zemi v sobě nosí většího parazita, kterého můžeme snadno najít, pokud ho budeme hledat. Mezi parazity patří bakterie, kvasinky, plísně, viry, červy a hlísty. Většina lidí v sobě nosí minimálně jednoho z těchto parazitů, kvasinky máme všichni. U většiny z nás můžeme najít až 30 různých druhů plísní, kvasinky máme v ústech, kde pomáhají trávit cukr a škrob.
Plísně jsou houby, které jsou součástí živé přírody už milióny let. Plísně zahrnují všechny druhy mikroskopických hub, které rostou v podobě mnohobuněčných vláken, tzv. hyphae. V kontrastu, mikroskopické houby, které rostou jako jediné buňky se nazývají droždí. Propojená síť těchto tubulárních větvení hyphae má více geneticky identických jader a je považováno za jediný organismus, který se označuje jako kolonie nebo za více technických podmínek jedno podhoubí.
Plísně netvoří zvláštní taxonomické a fylogenetické skupiny. Ačkoli některé plísně způsobují nemoci nebo kažení potraviny, jiné jsou užitečné pro jejich roli v biodegradaci nebo při výrobě různých potravin, nápojů, antibiotik a enzymů. Všeobecně však platí, že plísně lidskému organismu škodí.
Plísně se vyskytují v nejrůznějším prostředí v podobě barevných nárostů mycelia. Nárosty mají různou barvu podle druhu plísně – bílou, krémovou, žlutou, zelenou, modrou, šedou či černou. Barva mycelia je způsobena pigmenty, které zbarvují i výtrusy - spory.

Mezi nejčastější plísně, se kterými se setkáváme patří Cladosporium, Penicillium, Altrnaria, Aspergillus a Stachybotrys chartarum někdy nazývaný jako černá plíseň, která je zeleno-černé barvy a můžeme ji nalézt v interiéru. Stachybortrys roste v domácím prostředí na různých povrchách, které mají vysoký obsah celulózy - dřevo, dřevovláknitá deska, sádrové desky, papír, prach atd.

Spory plísní jsou velmi odolné, dokáží cestovat přes venkovní i vnitřní vzduch. Pokud spory přistanou na vlhkém povrchu, mají ideální prostředí pro své množení. Člověk, u kterého se přemnoží a rozšíří kvasinka Candida Albicans do celého těla, trpí únavou, podrážděním, apatií, svěděním či opakovanými infekcemi. Problémem dnešní doby je rafinovaný cukr, který slouží jako potrava pro Candidu. Tělo nemůže využít rafinovaný cukr jako zdroj energie, dokud se nerozštěpí na jednoduché cukry, oproti tomu fruktóza a glukóza z ovoce pomáhá tělu vylučovat Candidu, má silné antioxidační a adstringentní účinky. Díky nim se tělo dokáže zbavovat lymfatických usazenin, což je velmi důležité, protože právě tyto usazeniny jsou domovem drobných parazitů.


Přemnožení kvasinky Candida má za důsledek únavu, podráždění a jiné 
Přemnožení kvasinky Candida má za důsledek únavu, podráždění a jiné
Mezi nejčastěji vyskytující se plísně v lidském organismu patří Candida Albicans, která je uložena v lymfatickém systému a trávicím ústrojí, dále kvasinky, které jsou uložené v celém těle, plísně na kůži a houby, uložené opět v lymfatickém systému, pod nehty, v trávicím ústrojí atd. (seřazeno podle velikosti od největší po nejmenší parazity).
Plísní se člověk zbavuje velmi těžko, často recidivují a odstranění plísní z těla může trvat měsíce, ale i roky. Nemáme k dispozici žádné látky, které přímo ničí plísně, proto je velmi důležité v těle udržovat přirozené prostředí, které si dokáže s plísněmi poradit samo. Na ničení plísní se podílí samotný imunitní systém svojí běžnou činností , především pohlcováním částic plísňového onemocnění tzv. fagocytózou.

Plísně napadají jakoukoliv tkáň v těle - plíce, střeva, srdce, močový trakt, trávicí trakt a další. Dělíme je na vláknité a kvasinky. Plísně zpracovávají cukr na potřebnou energii ke svému množení a přemírou příjmu cukru se rozšiřují v těle.

Pokud chceme naše tělo důkladně očistit od plísní, musíme se zaměřit i na odstranění nežádoucích látek jako jsou zbytky léků - antibiotika, kortikoidy, chemoterapeutika. Také z těla musíme odstranit radioaktivní a chemickou zátěž a těžké kovy. Následným krokem je upravení metabolismu a výrazné omezení přijmu rafinovaných cukrů. Pouze čistá tkáň je odolná schopná se bránit plísním.
Jaké zdravotní potíže mohou plísně v těle vyvolat?

Plísně patří k významným alergenům a u citlivých jedinců mohou způsobit onemocnění kůže či jiné život ohrožující nemoci u lidí s velmi oslabenou imunitou.

Mykoalergózy - vyskytují se tam, kde je vysoký obsah plísňových spor a mykotoxinů v ovzduší . Způsobují onemocnění dýchacího ústrojí - průduškové astma, alergickou rýmu, bolesti hlavy, pálení očí. K nejčastějším alergenům patří druhy Alternaria, Cladosporium, Botrytis, Aspergillus, Penicillium a Mucor. Účinnou obranou je dostatečné větrání a užívání vhodných čistících prostředků.

Mykotoxikózy - jsou závažná onemocnění způsobená mykotoxiny, které plísně vylučují. Zhruba 50 mykotoxinů má přímou souvislost s onemocněním člověka a zvířat. Nebezpečné jsou zejména imunosupresivní (snížení obranyschopnosti organismu a náchylnost k řadě onemocnění) a karcinogenní účinky. Mykotoxikózy jsou známy již z dob starověku . Tehdy bylo popisováno mnoho otrav způsobených námelem a jeho alkaloidy . Známé jsou Aflatoxiny Bl a B2 produkované druhy Aspergillus flavus a Aspergillus parasiticus nebo Patulin produkovaný druhy Penicillium patulum, Penicillium expansum, Penicillium cyclopium a některými druhy rodu Aspergillus.

Co to jsou vlastně mykotoxiny?

Mykotoxiny jsou jedovaté látky, které se objevují všude tam, kde je výskyt plísní. Jedná se o toxické sekundární metabolity, které vyvolávají různé toxické syndromy mykotoxikózy a to pozřením, inhalací, nebo přímo při kontaktu s kůží. Jejich působení závisí na typu toxinu a na délce kontaktu, na věku člověka a jeho kondici. Cílovými orgány napadení jsou buňky jater, ledvin, plic, nervů, endokrinních žláz a imunitního systému. Mykotoxiny mohou mít mutagenní, teratogenní, karcinogenní a estrogenní efekt a mohou vyvolat akutní toxickou reakci. Jsou velmi škodlivé pro člověka i zvířata. Usazují se na potravinách, krmivech pro zvířata, lidech a jejich domácích mazlíčcích. Množení mykotoxinů je závislé na několika faktorech - teplota, vlhkost, typ substrátu atd. a nevýhodou je jejich stabilita , převážně termostabilita. Mají závažné karcinogenní účinky u lidí, tzv. Alfatoxin.

Jak se můžeme proti napadení a přemnožení plísní bránit, či se jich zbavit?

Pokud jste se dočetli až sem, jistě máte v hlavě spoustu otázek, jak se těchto plísní zbavit a to, co nejrychleji a nejúčinněji. Nejdůležitějším naším krokem by mělo být zastavení užívání širokospektrálních antibiotik, kortikoidů a hormonální antikoncepce. Dále je nutné změnit svůj dosavadní životní styl a zaměřit se na to co jíme. Pro začátek nám postačí držet se 5-ti zásadních pravidel a vyhýbat se: cukru, bílé mouce, mléčným výrobkům, ztuženým rafinovaným tukům a loupané rýži.
Dalším náš krok by měl směřovat k vyloučení konzumace umělých barviv, dochucovačů a konzervantů ( glutaman sodný, kyselina benzoová a citrónová).
Třetím krokem bychom měli podstoupit detoxikační program a podpořit regenerační schopnosti organismu. Základem dobré imunity jsou naše střeva, pokud se v nich již usídlily houby a plísně, musíme vytvořit zpět symbiotické prostředí pro zdravé bakterie. Houby a plísně se dokáží velmi rychle množit a pokud se nám v těle přemnoží nejčastější kvasinka Candida, je potřeba ji hlídat a v tom nám mohou pomoci laktobacily. Základem je očistit střeva od hnilobných procesů a až pak můžeme nasadit laktobacily v podobě potravinových doplňků. Při výběru potravinového doplňku je důležité dbát na mikrozapouzdření zdravých bakterií, jelikož laktobacily jsou velmi citlivé bakterie . Nakupováním zdravých jogurtů našim střevům moc nepomůžeme a to z toho důvodu, že agresivní žaludeční šťávy tyto bakterie usmrtí a do střev se jich dostavá opravdu v minimálním ne-li v žádném množství těchto živých bakterií. Tímto narážíme na potravinářské lobby, které stojí za mléčným průmyslem a často budeme narážet na protichůdné názory různých odborníků.
Pokud před nasazením laktobacilů vynecháme důkladnou očistu střev, kdy jsou stěny střev zaneseny nestrávenými zbytky jídla, hnijícími zbytky masa, nestrávenou tuhou vrstvou kaseinu z kravského mléka, nebude mít nasazení laktobacilů žádný efekt, protože se tyto bakterie nebudou mít kde uchytit a tím se nevytvoří podmínky pro kolonizaci.
Podpůrné prostředky při odstraňování plísní z těla
Strava bohatá na vlákninu ( ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny), ředkvičky,


Strava bohatá na vlákninu je důležitá 
Strava bohatá na vlákninu je důležitá
Doplňky stravy: extrakt z grepových jader, kapsle s Tea Tree Oil, kolonoidní stříbro (pozor, ničí i zdravé bakterie, proto neužívat tento doplněk stravy dlouhodobě max. 2 dny po sobě), mrtvá voda - (upravená elektrolýzou), Goji,


Extrakt z grepových jader podporuje při odstraňování plísní z těla 
Extrakt z grepových jader podporuje při odstraňování plísní z těla
Bylinky: aloe vera, česnek, lichořeřišnice, Karbinec, levandule, echinancea, cirvár kořen, gotukola, lapacho, noni, vilcacora, tymián, oregáno, řebříček, měsíček, kontryhel, přeslička, zlatobýl, jitrocel, řepík, mateřídouška, vrbovka, heřmánek atd.
Na závěr si musíme uvědomit, že plísně se nacházejí všude kolem nás a jsou nejrozšířenějším mikroorganismem na světě. Musíme vědět, že nejde o setkání s nimi, protože se s nimi budeme setkávat neustále, ale důležité je vědět, že je to záležitost našeho imunitního systému a kvality tkání v lidském těle.
Pouze čistá tkáň je odolná proti plísňovým infekcím. Náš organismus je hostitelem pro velmi mnoho mikroorganismů, jež s námi existují v symbióze a nacházejí se předevšim na kůži a sliznicích. Největší jejich výskyt je v zažívacím traktu. Jednotlivé tkáně se starají o výživu mikroorganismů a ty se nám odvděčují tím, že nás chrání před průnikem jiných patogenních mikrobů a vytvářejí přijatelné pH. Užíváním chemických léků narušujeme bariéru, která má za úkol nás chránit před průnikem škodlivých látek, bakterií, virů, plísní atd.

Michaela Baumanová
Zdroj foto: ISIFA

Článek převzatý od: http://www.medicin.cz/nemoci/plisne-v-tele

středa 19. února 2014

Komunitní přírodní zahrada na sídlišti v Praze

Jak to všechno začalo

Většinu svého života jsem žila spokojeně a nenápadně. Hlavně nijak nevyčnívat. Nic neřešit. Všem vyhovět. Až přišel náraz a prozření. A – životní zlom. Odkudsi zevnitř se drala touha žít život v pravdě. V přirozenosti. Tak, jak to cítím já, ne jak se mě snaží usměrnit okolí. Tehdy jsem si také uvědomila, že lépe nebude zítra, že nejlépe je právě teď. A tak jsem přestala snít o domečku se zahrádkou a pustila se do budování zahrady kolem paneláku na sídlišti…







Spustila to moje nejstarší dcera: „Když něco chceš, tak to udělej!“ Fajn, tak jsem vyvěsila na nástěnce v přízemí výzvu, co si takhle udělat společně zahradu kolem domu a rovnou i nakreslila plán, co by kde mohlo užitečného růst. A čekala. Čekala, že se okamžitě zvedne vlna zájmu, vznikne „komunita“ podobně naladěných lidí, kteří se už nemohou dočkat, až zaboří své rýče a lopatky do trávníku venku. Že budeme sdílet volný čas i jinak, když už spolu bydlíme v jednom domě, aniž bychom byli odděleni plotem. Rychle jsem vystřízlivěla. Reakce byla nulová. Nebylo to dobré, ale ani zlé. Viděno perspektivou optimisty to znamenalo, že nikdo není ani zásadně proti! A to mi stačilo…

Jak to nabíralo na obrátkách

Protože jsem nevěděla, jakou šanci na přežití zahrada má, snažila jsem se o nízkonákladovou realizaci. To znamená, že jsem cestou ze školky s nejmladší dcerou sekala srpem přerostlou suchou trávu na neudržovaných pozemcích na mulč, zatímco ona likvidovala svačinku, sbírala s ní kamení, z každého nákupu v supermarketu tahala několik kartonových krabic, procházky po okolí využívala k vyrýpávání divizen z náletu (mimochodem bez lopatičky ven ani nevyrážím), nosila v kyblíčku koňský trus od nedaleké jízdárny. A také sháněla po známých jakékoli přebytky rostlin, kterých by se zbavovali. A protože to byla moje první velká akce tohoto druhu, volila jsem realizaci po „partyzánsku“, tedy pod rouškou tmy nebo v době, kdy jsou „slušní lidé v práci“. Můj táta mi mašličkou označoval náletové ořešáky v lesíku, které bych si mohla vyrýt a odvézt do Prahy. Ovocné stromy a keře jsem zasponzorovala. Natolik jsem projektu věřila. A pletivo proti okusu našla ve šrotu…



Prvními rostlinnými zbytky jsme chodili „krmit“ jablůňku, jak s oblibou říkala nejmladší dcera, když pod ni zahrabávala slupku od banánu.

Tehdy mě při práci začali oslovovat další „spolubydlící“. A prostřednictvím zahrady jsme začali komunikovat. Zjišťovat, jak se kdo jmenuje, kde bydlí, co dělá. Přímo zapojit se ale nechtěl nikdo. Byla jsem zoufalá. A tak jsem ve své naivitě vysela do kelímků po jogurtu rajčata, slunečnice, ačokču a cukety a obcházela jednotlivé byty s žádostí o azyl pro několik rostlin. Aspoň do Zmrzlých, prosím! Tohle nejvíc bavilo mou prostřední dceru. Asi bude hrát divadlo… Kupodivu nikdo neodmítl! (Díky tomu jsme po prázdninách sklidili 10 kg rajčat.) A potom se to pomalu rozjíždělo – někdo dodal tyčky k rajčatům ze starého sušáku, někdo recept na rajčatové čatný či dýňovou hořčici, další cibule pravých holandských tulipánů. Nebo aspoň půjčil kosu, vidle, lopatu. Nebo vysbíral odpadky, kdykoli se na zahradě objevily.




A jaká je bilance po roce? Od podzimu máme kompostér. Vyrobený z vyžebraných palet. Dík za to patří mému šikovnému manželovi. Na jaro chystáme altán z proutí (chcete-li pomoct s jeho výrobou a přiučit se práci s proutím, jste vítáni) s posezením z repasovaných křesel od kontejneru. Mým snem je společné grilování. Rádi bychom zkusili i zvýšený zeleninový záhon. V hlavě mám nápad na akci Adoptuj svou rostlinu či Vysaď svou rostlinu.

Co mě trápí, je to, že se stále nedaří zapojit více lidí. Když mě občas zachvátí pochybnosti, jestli to má vůbec smysl, vrátím se ve vzpomínkách na úplný začátek. Na den, kdy jsem s několika krabicemi a taškou suché trávy zamulčovala první keř arónie a rybízu a vysypala první tašku posbíraného kamení na skalku. Tenkrát to bylo krušné a marné! Ve srovnání s tím se dnešek jeví jako velký úspěch. Vždyť zahrada se rozrůstá dál…



A jak to skončí?

Možná zní slova komunitní zahrada ve spojení s tím, co se kolem jednoho obyčejného paneláku na Libuši skutečně nachází, hodně nadneseně. Pro mě ale představují sen, vizi, ideál, směr, kterým se moje činy ubírají. A to stačí. Vždyť samotná cesta je třeba cíl…

Pokud vás zajímá víc, podívejte se i na naše internetové a facebookové stránky www.kohlerova.cz/libus a www.facebook.com/zahrada.libus. Rádi bychom šířili povědomí o tom, co se u nás děje, i dál. 

 Autor: Monika Kohlerová

Zdroj: http://www.kokoza.cz/blog/29-komunitni-prirodni-zahrada-na-sidlisti-v-praze/

čtvrtek 13. února 2014

Vaše pokojové rostliny myslí, mluví a čtou vaši mysl: Nový výzkum přidává důkazy

20140206-dracinec2
Ilustr. foto. (JAY DIRECTO/AFP/Getty Images)

Podle nového výzkumu, který provedl tým vědců z Univerzity Západní Austrálie (UWA), mohou rostliny vykazovat známky dlouhodobé paměti. Důkaz tohoto jevu doplňují i některé další výzkumy, podle nichž mohou rostliny vykazovat duševní procesy vysoké úrovně včetně schopnosti cítit strach, radost, schopnost komunikovat a dokonce číst vaši mysl.

Princ Charles jednou uvedl, že k  rostlinám mluvil a ony mu odpověděly. Článek v časopise Economist pojednávající o novém výzkumu paměti rostlin poukázal na to, že za své prohlášení čelil posměchu, ale možná mu budeme muset dát brzy za pravdu. Níže je náhled do myslí rostlin.

Rostliny mají dlouhodobou paměť

Doktorka Monica Gaglianová vedla studii na UWA, která byla publikována v  žurnálu Oecologia.
Její pokus spočíval v tom, že z výšky pustila v květináči umístěnou citlivku stydlivou (Mimosa Pudica), která dopadla na pěnovou matraci. To mělo rostlině způsobit šok, aniž by jí však bylo jakkoliv ublíženo. Citlivky byly vybrány pro svoji specifickou vlastnost: pokud jsou ohroženy, zavřou listy a je tedy lehké pozorovat jejich reakci na podněty.

Vědci chtěli zjistit, zda se rostliny budou schopny naučit, že jim šok neublíží. Také chtěli vidět, jestli si to rostliny budou schopny zapamatovat po delší časové období.


Rostliny přestaly reagovat poté, co byly takto upuštěny několikrát. Naučily se, že to není nebezpečné. Aby si výzkumníci mohli být jisti, že to nebylo následkem únavy rostlin, podrobili je jinému podnětu, na který rostliny okamžitě zareagovaly.

Testy byly prováděny na několika rostlinách po různá časová období.

Některé rostliny byly ponechány bez vyrušení 28 dnů po prvním testu s několika pády. I po takovém počtu dní si květiny tuto lekci pamatovaly a na spuštění nereagovaly, i když vykazovaly odezvy na jiné podněty.

Mohou rostliny uvažovat i bez mozku?

Jelikož rostliny nemají mozek a nervové systémy pozorované v  jiných organismech s  vyššími mentálními schopnostmi, vědci začínají spekulovat o dalších alternativních systémech. Časopis Economist například vysvětluje, že rostliny mají dobře rozvinuté nervové dráhy, přes které mohou být přenášeny informace formou elektrických signálů.

Rostliny mají pocity

20140206-dracinec
Cleve Backster začal své experimenty na rostlině dračinci. (Foto Cleve Backstera)
Nyní již zesnulý, bývalý agent CIA Cleve Backster učinil v roce 1966 ohromující objev, jenž vedl k trendu, kdy lidé začali se svými pokojovými květinami hovořit.

Backster se zaměřoval na používání detektorů lží. Vyvinul polygrafové techniky, které jsou i nadále využívány armádou Spojených států a tamními vládními úřady. Ve své knize „Tajný život rostlin“ (The Secret Life of Plants) popisuje pokus na dračinci.

Nejdříve vzal dvě rostliny dračince a připojil je k  detektoru lži. Požádal osobu, aby jednu z  nich rozdupala. Poté, co tak osoba učinila, polygraf ukázal, že druhá květina prožívala strach. Experiment však posunul dále. Květina, která zažila strach, byla opět testována, když několik lidí vešlo do místnosti, kde se nacházela - včetně člověka, který dříve rozdupal první květinu. Polygraf neukázal žádnou reakci vůči ostatním lidem, ale když dovnitř vstoupil člověk, který květinu rozdupal, rostlina znovu vykázala strach. Zdá se, že byla schopna tohoto člověka rozpoznat.

Vědec také objevil, že rostliny zažívají pocity štěstí, když jsou zalévány, a dokonce mají schopnost číst lidskou mysl.

Rostliny čtou mysl

Jednou, když Backster přemýšlel, jaký pokus by měl ještě vyzkoušet, napadlo ho spálit květině listy, aby poznal její reakci. Polygraf zaznamenal, že rostlina měla strach, už jen když na to pomyslel.
Jeho zjištění byla zopakována jinými vědci, včetně Rusů Alexandra Dubrova a Marcela Vogela, kteří té době pracovali pro IBM.

Deník Epoch Times provedl s  Backsterem před jeho smrtí podrobný rozhovor v třídílné sérii: Tajemný svět primárního vnímání.

Rostliny umí mluvit

Komunikace rostlin je rostoucím předmětem mnoha studií. Doktorka Gaglianová provedla na toto téma výzkum. Ve své studii z  roku 2012 vysvětluje, že schopnost rostlin vytvářet zvukové vlny byla prokázána již dávno. Mnozí se domnívají, že zvukové vlny jsou náhodnou reakcí květin na dehydrataci, ale Gaglianová si tím tak jistá není.

Pozorovala způsoby, jakými květiny komunikují. Široce známý proces, ve kterém rostliny vytvářejí zvukové vlny, se nazývá kavitace a nastává, když jsou rostliny dehydratované. Gaglianová nicméně uvedla, že „akustické signály vyzařované rostlinami jsou natolik početné, že se vždy zdálo nesmírně nepravděpodobné, že se každý z  nich týkal pouze kavitace. ...a ve skutečnosti nedávné důkazy naznačují, že rostliny zvuky vytvářejí nezávisle na dehydrataci a procesech kavitace.“

Odvolávala se na výzkum, který ukazuje, že některé ze zvukových vln mohou být vytvářeny z převážně stálého systému bublin dřevních cevních svazků. „I když nejbližší a základní mechanismy, které zvířata využívají k  poznávání svého okolí a komunikaci mezi s  sebou, byly předmětem studií již dávno, studie komunikace rostlin ještě není natolik pokročilá a uznávaná,“ píše australská vědkyně.






Zdroj: http://www.velkaepocha.sk/2014020621883/Vase-pokojove-rostliny-mysli-mluvi-a-ctou-vasi-mysl-Novy-vyzkum-pridava-dukazy.html
6.2.14 | Tara MacIsaac  

pondělí 3. února 2014

TIP - 7 pokojových rostlin, které vám vyčistí a detoxikují vzduch

Znečištěný vzduch není problém jen venku, ale také uvnitř vašich domovů. Ať už je to od zaprášeného koberce, čistících prostředků nebo dalších kontaminovaných věcí, ze kterých se dostávají toxiny a různé škodliviny do ovzduší. Naštěstí vědci zjistili, že existují pokojové rostliny, které tyto látky absorbují a tím vytvářejí mnohem zdravější klima.
 Indický vědec Kamal Meattle, který se, se svým týmem odborníků zabývají kvalitou a čistotou vzduch, zkoumal rostliny, které k tomu mohou přispět. Máme seznam hled několika, které spousta z vás bude dobře znát. Mají schopnost vyčistit vzduch dokonce i od karcinogenních látek.

1. Palma Areka

Palma Areka


Meattle doporučuje tuhle palmičku nejlépe do obývacího pokoje, protože je to taková denní továrna na kyslík. Doporučuje čtyři palmy na osobu, která v domě či bytě bydlí. Areka má ráda teplé a světlé prostředí, teplota vzduchu by ani v noci nemela klesnout pod patnáct stupňů. Zemina v květináči má být stále vlhká, proto ji musíte pravidelně zalévat.

 

 

 

 

2. Tchýnin jazyk

Tchýnin jazyk

Je velice nenáročná květina, která je ideální pro začínající pěstitele, neboť je velice tolerantní k omylům svých majitelů. Je značně dekorativní a Kamal Meattle ji doporučuje jako květinu do ložnice, protože produkuje kyslík nejvíce v noci. Optimálně byste měli mít šest rostlin na obyvatele domu.

 

 

 

 

 

3. Scindapsus

Scindapsus

Nenáročná popínavá rostlina, jejíž výhonky mohou dosáhnout až několika metrů. Má ráda jasné, rozptýlené světlo, ale snese i horší světelné podmínky. Tenhle zázrak mezi rostlinkami dokáže pohltit i formaldehyd ze vzduchu.

 

 

 

4. Lopatkovec

Lopatkovec

Vyžaduje bohatou zálivku, snadno usychá a neměli byste ji nechat úplně vyschnout. Pozor na přímé slunce, to ji spálí, vyžaduje polostín až stín. Je schopna zadržet toluen a xylen.

 

 

 

 

 

 

5. Fikus

Fikus

Stejně tak jako všechny předchozí rostliny, také fikus má blahodárné účinky na vzduch ve vašem bytě. Jeho pěstování ovšem může být trochu složitější, protože je to hodně citlivá rostlina. Pokud ale zvládnete vychytat zalévání a množství světla, potom vám tahle kytička bude dělat radost hodně dlouho.

 

 

 

 

 

6. Gerbera

Gerbera

Tahle krásně kvetoucí květinka je schopna absorbovat trichloroethylen, který se může vypařovat z pracích prostředků. Je dobrá jako filtr do ložnice nebo do prádelny, ale potřebuje dost světla.

 

 

 

 

7. Aloe vera

Aloe Vera

Je to sukulent, který má rád světlo, takže se asi nejlépe bude hodit do kuchyně. Absorbuje toxiny například z nátěrových barev. Mimo to, že je skvělá na čištění ovzduší, gel, který má v sobě, pomáhá hojit popáleniny a řezné rány.

 




Zdroj: http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-zdravi/230664/7-pokojovych-rostlin-ktere-vam-vycisti-a-detoxikuji-vzduch.html/150377#top

OSHO O ŽÁRLIVOSTI

Náš milovaný Osho, když hovoříš o našich slabostech, často zmiňuješ vztek, sex a žárlivost.
Vztek a sex se mi zdají být dosti zřejmé, ale co se týká žárlivosti, mám v tom zmatek. Je pro mě těžké dostat se k jejímu jádru. Mohl bys promluvit o žárlivosti ??




Ano, mluvím více o vzteku a sexu a méně o žárlivosti, protože žárlivost není něco prvotního. Je to
 něco druhotného, druhá část sexu. Kdykoliv cítíte ve své mysli sexuální nutkání, sexuální pocity ve vašem bytí, kdykoli se cítíte sexuálně vzrušeni nebo se s někým sexuálně sbližujete, přichází žárlivost, protože nemilujete. Pokud milujete, žárlivost nikdy nevstoupí.

Pokuste se celé věci porozumět. Když jste v sexuálním vztahu, máte strach, protože sex už není vztahem, je to využívání. Když jste se se ženou nebo mužem sexuálně sblížili, vždy se obáváte, že by tato žena mohla jít za někým jiným, že by tento muž by mohl jít za jinou ženou. Není zde už žádný vztah, je to jen vzájemné využívání. Vzájemně se využíváte, ale nemilujete a víte to, takže se bojíte. Tento strach se stává žárlivostí, takže nemůžete dát věcem volný průběh, budete na pozoru; učiníte všechna ochranná opatření tak, aby se tento muž nemohl podívat na jinou ženu. Dokonce i pohled bude nebezpečný signál. Tento muž by neměl mluvit s jinou ženou, protože mluvení.... a vy cítíte, že by vás mohl nechat. Takže uzavřete všechny cesty, všechny možnosti, jak by mohl tento muž jít za jinou ženou, jak by mohla tato žena jít za jiným mužem; uzavřete všechny cesty, všechny dveře.

Pak ale vyvstává problém. Když jsou všechny dveře zavřeny, muž se stává mrtvým, žena se stává mrtvou, vězněm, otrokem, a milovat mrtvou věc nemůžete. Nemůžete milovat někoho, kdo není volný, protože láska je krásná, pouze když je dávána bez nároků, když ji neberete, nevyžadujete a nevynucujete. Nejprve učiníte ochranná opatření, a pak se ta osoba stane mrtvou, stane se věcí. Milovaná může být osobou, žena se ale stává věcí, milovaný může být osobou, manžel se ale stává věcí, která se dá hlídat, vlastnit, kontrolovat. Ale čím více kontrolujete, tím více zabíjíte, protože svoboda je ztracena. A ta druhá osoba zde může být z jiného důvodu, ale ne pro lásku, protože jak můžete milovat osobu, která vás vlastní? Vypadá jako nepřítel.

Sex vytváří žárlivost, ale je to druhotná věc. Není to otázka, jak zanechat žárlivost; nemůžete jí zanechat, protože nedokážete zanechat sex. Otázka je, jak transformovat sex na lásku; pak se žárlivost vytratí. Pokud nějakou osobu milujete, pak je opravdová láska dostatečnou zárukou, opravdová láska je dostatečnou ochranou. Pokud nějakou osobu milujete, víte, že nemůže odejít za nikým jiným. A pokud odejde, tak prostě odejde; už se nedá nic dělat. Co můžete udělat? Můžete tu osobu zabít, ale mrtvý člověk nebude k ničemu. Když nějakou osobu milujete, důvěřujete, že nemůže jít za někým jiným. Pokud půjde, tak zde není láska a nedá se nic dělat. Láska přináší toto poznání. Není zde žádná žárlivost. Takže pokud je zde žárlivost, pak vězte, není zde láska. Hrajete hru, schováváte sex za lásku. Láska je jen krásné slovo, realita je sex.

V Indii, protože lásce se moc nedovoluje - nedovoluje se jí vůbec -, jsou svatby sjednávány - existuje obrovská žárlivost. Manžel se vždy obává. Nikdy nemiloval, takže ví ? a manželka se vždy obává, protože nikdy nemilovala, takže ví -, že toto byla smlouva. Rodiče to dohodli, astrologové to dohodli, společnost to dohodla; ženy a muže se nikdo neptal. V mnoha případech se předem vůbec neznali, nikdy se neviděli. Takže existuje strach. Manželka se obává, manžel se obává a oba se navzájem špehují. Celá příležitost je ztracena.
Jak může růst láska ve strachu? Mohou spolu žít, ale toto společné žití zároveň není společným žitím; pouze se tolerují a nějak se snášejí. Je to pouze funkční a zvládnout to můžete, ale extáze není možná. Nemůžete to oslavit, nemůže se to stát radostí; bude to tíživá záležitost. Takže manžel je mrtvý před smrtí a manželka mrtvá před smrtí. Dvě mrtvé osoby se navzájem mstí, protože si myslí, že ten druhý ho zabil. Mstít se, mít vztek, být žárlivý ? vše se stává tak ošklivé.

Ale na Západě se odehrává odlišný jev, který je tím samým v druhém extrému. Upustili od sjednávání sňatků a to je dobře, protože udržovat instituce nemá cenu. Ale tím, že toho zanechali, láska nevznikla, pouze se uvolnil sex. A pokud je sex volný, pak se vždy obáváte, protože je to vždy krátkodobá dohoda. Dnes jsi s touto dívkou v noci ty, zítra bude s někým jiným a včera byla s někým jiným. Včera byla tato dívka s někým jiným, zítra zase bude s někým jiným; pouze dnes v noci je s tebou.

Jak toto může být velmi intimní a hluboké? Může to být pouze setkání povrchů. Nemůžete do sebe navzájem proniknout, protože proniknutí vyžaduje zakořenění, potřebuje čas, potřebuje hloubku, intimitu, žít spolu, být spolu. Je potřeba dlouhý čas, pak se hlubiny otevírají - hlubiny, které k vám promlouvají...

Tohle je jen známost. Nemusí to být dokonce ani známost - na Západě můžete potkat ve vlaku ženu, pomilovat se s ní a o půlnoci ji nechat na nějaké zastávce. Nebude se trápit, že vás možná nikdy znovu nepozná; dokonce se vás nemusela zeptat ani na jméno. Pakliže se sex stane takovou triviální věcí - jen tělesnou záležitostí, kde se povrchy setkávájí a oddělují - vaše hloubka zůstává nedotčená. Zase o něco přicházíte - o něco velkého, o něco velmi mysteriózního - protože své vlastní hloubky se stáváte vědomi pouze tehdy, když se jí někdo jiný dotkne. Pouze skrze druhého se stáváte vědomi svého vnitřního bytí; pouze v hlubokém vztahu ve vás zazní láska někoho jiného a přinese hloubku do vašeho bytí. Pouze skrze toho druhého objevujete sami sebe.

Existují dva způsoby objevování. Meditace je první - hloubku hledáte bez toho druhého; láska je druhý - hloubku hledáte s tím druhým. Stává se kořenem, pomocí něhož dosáhnete sebe. Ten druhý vytváří kruh a oba milenci si navzájem pomáhají. Čím hlubší je láska, tím hlouběji cítí, že existují; jejich vnitřní bytí se odhalilo. Ale pak zde není žárlivost. Láska nemůže být žárlivá, to je nemožné. Láska je vždy důvěřivá a když se přihodí něco, co zlomí vaši důvěru, musíte to přijmout; nic se s tím nedá dělat, protože cokoli uděláte, ničí toho druhého.

Důvěru nelze vynutit, žárlivost se ji snaží vynutit. Žárlivost zkouší, nutí vás vytvářet úsilí tak, aby mohla být důvěra zachována, ale důvěra není něco, co se dá zachovat. Buď zde je, nebo zde není a já tvrdím, že se s tím nedá nic dělat. Pokud je zde, pak procházíte skrze ni; pokud zde není, je lépe se rozejít. Nebojujte ale o ni, protože ztrácíte čas, život. Pokud někoho milujete a vaše hloubka mluví k hloubce toho druhého - setkáváte se v bytí - je to v pořádku, nádherné; jestli se to neděje, rozejděte se. Ale nevytvářejte žádný konflikt, zápas nebo boj o ni, protože ji nelze získat bojem a čas byl ztracen - a nejen čas, také váš potenciál bude poškozen. Můžete začít ten celý vzorec opakovat s další osobou.

Jestliže zde není důvěra, rozejděte se - čím dříve, tím lépe - tak nejste ničeni, nejste poškozováni, tak vaše schopnost milovat zůstává svěží a můžete milovat někoho jiného. Tohle není to místo, to není ten muž, to není ta žena pro vás. Odejděte, ale neničte se navzájem. Život je velmi krátký a potenciály jsou velmi křehké. Mohou být zničeny a jsou-li jednou zničené, není šance je opravit.

Slyšel jsem, že se jednou stalo, že Winston Churchill byl pozván, aby promluvil v malém kruhu přátel. Každý věděl, že Churchill je velký opilec, velmi miluje alkohol. Člověk, který ho představil, prezident klubu, řekl: "Sir Winston vypil do této chvíle tolik vína, že kdybychom vylili všechno to víno do téhle haly, hladina by dosáhla až k mé hlavě." Byla to velká hala a on jen žertoval. Winston Churchill se postavil, podíval se na pomyslnou hladinu, podíval se na strop - ten strop byl velmi vysoký -, velmi zesmutněl a řekl: "Tak mnoho zbývá a tak málo je času."

Co se týče lásky, tolik toho je třeba pro každého udělat a tak málo času zbývá. Proto neplýtvejte svou energií v zápasení, žárlivosti a konfliktu; odejděte a odejděte jako přátelé. Hledejte někde jinde osobu, která existuje, která vás bude milovat. Nefixujte se na někoho, kdo je špatný, kdo není pro vás. Nezlobte se, není v tom žádný smysl a nesnažte se důvěru vynutit; nikdo ji nemůže vynutit - to se nikdy nestane. Promarníte svůj čas, promarníte svou energii a můžete si jen uvědomit, že se nic nedá dělat. Odejděte. Buď důvěřujte, nebo odejděte. Láska vždy důvěřuje, protože když zjistí, že důvěra není možná, prostě odejde přátelskou cestou; není zde konflikt a boj. Sex vytváří žárlivost; hledejte, objevujte lásku. Nedělejte ze sexu základní věc - on jí není.

Indie míjí lásku ve sjednaných sňatcích, Západ ji míjí ve volné lásce. Indie minula lásku, protože rodiče byli příliš vychytralí a moc kalkulovali. Nikdy by nedovolili se zamilovat: to je příliš nebezpečné, nikdo neví, kam to povede. Byli příliš chytří a skrze chytrost Indie minula celou příležitost lásky.

Na Západě jsou příliš velcí rebelové, příliš mladí; hloupí - příliš mladí, příliš dětinští. Udělali ze sexu volnou věc, dostupnou všade: bez potřeby jít tak hluboko, aby objevili lásku - užij si sexu a hotovo.
Kvůli sexu ztrácí Západ, skrze manželství ztrácí Východ. Ale pokud jste bdělí, nemusíte být Východní, nemusíte být Západní. Láska není ani Východní ani Západní.

Objevte lásku uvnitř sebe. A pokud milujete, dříve či později se stane, že tu osobu potkáte, protože milující srdce přichází dříve či později ke druhému milujícímu srdci - to se stává vždycky. Najdete tu správnou osobu. Pokud jste ale žárliví, nenajdete, pokud jste pouze pro sex, nenajdete, pokud žijete jen pro bezpečí, nenajdete. Láska je nebezpečná cesta a jen ti, kteří mají odvahu, mohou po ní cestovat. A říkám vám, je to stejné právě jako meditace - jen pro ty, kdo jsou odvážní. A existují pouze dvě cesty, jak dosáhnout božství - buď meditace nebo láska. Zjistěte, která je vaše cesta, která může být vaším osudem.
______________________________________________


A ♥ A


Osho: A bird on the Wing
Chapter #6 The Miracle of Ordinariness, Question 2.
zdroj:http://osho.tady.info/
Poznámka FACEBOOK:
autor foto/obraz: http://movies.about.com/od/movieproductionphotos/ig/Snow-White-Photos/Lily-Collins-Photo.htm
Na sociální síti Facebook publikovala Alena A. ©http://www.facebook.com/pages/Probuzen%C3%AD-2012-Awakening-2012-/331005513586287
Tuto verzi je možné dále SDÍLET na všech sociálních sítích. KOPÍROVÁNÍ v nezkrácené a neupravené podobě je povoleno jen pokud bude připojena celá tato poznámka včetně všech zdrojů i s aktivními odkazy.





Převzato od: www.moje-pravdy.cz

Facebook

Počet zobrazení Duhový svět