pondělí 3. února 2014

TIP - 7 pokojových rostlin, které vám vyčistí a detoxikují vzduch

Znečištěný vzduch není problém jen venku, ale také uvnitř vašich domovů. Ať už je to od zaprášeného koberce, čistících prostředků nebo dalších kontaminovaných věcí, ze kterých se dostávají toxiny a různé škodliviny do ovzduší. Naštěstí vědci zjistili, že existují pokojové rostliny, které tyto látky absorbují a tím vytvářejí mnohem zdravější klima.
 Indický vědec Kamal Meattle, který se, se svým týmem odborníků zabývají kvalitou a čistotou vzduch, zkoumal rostliny, které k tomu mohou přispět. Máme seznam hled několika, které spousta z vás bude dobře znát. Mají schopnost vyčistit vzduch dokonce i od karcinogenních látek.

1. Palma Areka

Palma Areka


Meattle doporučuje tuhle palmičku nejlépe do obývacího pokoje, protože je to taková denní továrna na kyslík. Doporučuje čtyři palmy na osobu, která v domě či bytě bydlí. Areka má ráda teplé a světlé prostředí, teplota vzduchu by ani v noci nemela klesnout pod patnáct stupňů. Zemina v květináči má být stále vlhká, proto ji musíte pravidelně zalévat.

 

 

 

 

2. Tchýnin jazyk

Tchýnin jazyk

Je velice nenáročná květina, která je ideální pro začínající pěstitele, neboť je velice tolerantní k omylům svých majitelů. Je značně dekorativní a Kamal Meattle ji doporučuje jako květinu do ložnice, protože produkuje kyslík nejvíce v noci. Optimálně byste měli mít šest rostlin na obyvatele domu.

 

 

 

 

 

3. Scindapsus

Scindapsus

Nenáročná popínavá rostlina, jejíž výhonky mohou dosáhnout až několika metrů. Má ráda jasné, rozptýlené světlo, ale snese i horší světelné podmínky. Tenhle zázrak mezi rostlinkami dokáže pohltit i formaldehyd ze vzduchu.

 

 

 

4. Lopatkovec

Lopatkovec

Vyžaduje bohatou zálivku, snadno usychá a neměli byste ji nechat úplně vyschnout. Pozor na přímé slunce, to ji spálí, vyžaduje polostín až stín. Je schopna zadržet toluen a xylen.

 

 

 

 

 

 

5. Fikus

Fikus

Stejně tak jako všechny předchozí rostliny, také fikus má blahodárné účinky na vzduch ve vašem bytě. Jeho pěstování ovšem může být trochu složitější, protože je to hodně citlivá rostlina. Pokud ale zvládnete vychytat zalévání a množství světla, potom vám tahle kytička bude dělat radost hodně dlouho.

 

 

 

 

 

6. Gerbera

Gerbera

Tahle krásně kvetoucí květinka je schopna absorbovat trichloroethylen, který se může vypařovat z pracích prostředků. Je dobrá jako filtr do ložnice nebo do prádelny, ale potřebuje dost světla.

 

 

 

 

7. Aloe vera

Aloe Vera

Je to sukulent, který má rád světlo, takže se asi nejlépe bude hodit do kuchyně. Absorbuje toxiny například z nátěrových barev. Mimo to, že je skvělá na čištění ovzduší, gel, který má v sobě, pomáhá hojit popáleniny a řezné rány.

 




Zdroj: http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-zdravi/230664/7-pokojovych-rostlin-ktere-vam-vycisti-a-detoxikuji-vzduch.html/150377#top

Facebook

Počet zobrazení Duhový svět