úterý 26. června 2012

TIP - jablečný ocet

Po staletí byl ocet používán na nejrůznější účely: k nakládání zeleniny, ničení plevele, čištění kávovarů, leštění zbraní, při výrobě salátových zálivek. Ocet je také pradávný lidový lék, považovaný též za všelék na jakýkoliv neduh. V posledních letech bylo vědecky zkoumáno, jaký povzbuzující účinek na lidské zdraví má jablečný ocet. Proto se často v supermarketech prodává jako chuťová přísada, ale také jako doplněk stravy pro zdraví. Zatímco mnohá prospěšnost použití octa v lidovém léčitelství nebyla dokázána (nebo byla vyvrácena), některé účely byly podrobeny medicínskému výzkumu. Několik malých studií se zaměřilo na některé zdravotní problémy, od cukrovky po obezitu.

Takže je užívání jablečného octa vašemu zdraví prospěšné? Nebo je lépe vzít ocet na vyčištění skvrn a barvení velikonočních vajíček? Zde je podrobný přehled faktů.


Co je jablečný ocet?


Ocet je produkt fermentace. Je to proces, při kterém jsou cukry rozštěpeny bakteriemi a kvasinkami. V prvním stupni fermentace jsou cukry přeměněny na alkohol. Potom, když alkohol dál fermentuje, produktem je ocet. Původní název pro ocet je z francouzštiny a znamená „kyselé víno“. Zatímco na výrobu octa je možné použít nejrůznější suroviny, jako ovoce, zeleninu a hrozny, jablečný ocet se dělá výhradně z drcených jablek.
Hlavní složkou jablečného a jakéhokoliv octa je kyselina octová. Octy však obsahují i další kyseliny, vitamíny, nerostné soli a aminokyseliny.


Jablečný ocet: kúra na všechno?


Během posledních let, kdy alternativní medicína zaznamenala rozkvět, se staly velmi populárním doplňkem stravy pilulky s jablečným octem.
Podívejme se na příbalový leták tohoto doplňku stravy, nebo na internetové informace či zalistujme v jakékoliv z mnoha knížek o octu v souvislosti se zdravím, a najdeme některá ohromující a často nepodložená tvrzení. Jablečný ocet je prohlašovaný za lék na mnoho chorob a prostředek ke zlepšení zdravotního stavu a kondice. Jmenujme některé: údajně má zabíjet vši, zpomalovat některé ze znaků stárnutí, usnadnit trávení a vymýt toxiny z těla. Mnohá z těchto prohlášení nejsou podložena důkazy. Některá byla skutečně podrobena studiím, jako např. schopnost octa zabíjet vši nebo ničit bradavice. Výzkumní pracovníci však nenašli nic, co by toto léčivé použití podpořilo. Jiné studie o účincích octa došly k těmto výsledkům: ocet jako kúra zabírá, ale ne tak dokonale jako jiné prostředky. Např. ocet jako desinfekční prostředek nezabije tolik bakterií jako obyčejné čisticí prostředky. Zatímco se zdálo, že ocet výborně pomáhá proti žahnutím medúzy nebo bodnutí včely (starý lidový lék), ukázalo se, že horká voda pomáhá ještě lépe.


Vědecký důkaz prospěšnosti jablečného octa


Existují některá použití octa v medicíně, která vypadají slibně, přinejmenším podle několika studií. Zde je seznam některých z poslední doby.
Cukrovka: účinek jablečného octa na hladinu krevního cukru je snad nejlépe vědecky zdokumentovaný a ukazuje zde nejslibnější zdravotní zlepšení. Některé menší studie hovoří o jablečném octu jako prostředku, který dokáže udržet nížší hladinu glukózy. Např. v roce 2007 se došlo k těmto závěrům na Arizonské Státní Univerzitě a bylo publikováno v americkém časopise Diabetes Care. Testy s 11 lidmi s cukrovkou 2. typu prokázaly, že užívání 2 čajových lžiček jablečného octa denně před spaním snížilo hladinu glukózy, měřenou ráno, o 4 až 6 %.
Krevní tlak a zdravé srdce: jiná studie na krysách zjistila, že ocet pomohl udržet lépe pod kontrolou krevní tlak u jedinců s vysokým krevním tlakem. Velká epidemiologická studie také zjistila, že lidé, kteří jedli 5x až 6x týdně saláty se zálivkou z octa a oleje, vykázali nižší výskyt nemocí srdce v porovnání s lidmi, kteří nejedli zálivku. Je ovšem velmi sporné tvrdit, že příčinou byl ocet.
Rakovina: Mnohé laboratorní studie předpokládají, že ocet může zabíjet rakovinné buňky nebo zpomalit jejich růst. Epidemiologické studie na lidech byly sporné. Jedna zjistila, že užívání octa způsobilo menší riziko rozvoje rakoviny jícnu. Jiná studie to spojovala se zvýšeným rizikem rakoviny močového měchýře.
Úbytek hmotnosti: tisíce let byl ocet užíván ke zhubnutí, ale důkazy jsou omezené. Je to možné, nikoliv dokázané, že bílý ocet (a možná i další druhy octa) mohou v lidech vyvolat pocit nasycenosti. Studie z r. 2005 na 12 lidech zjistila, že když snědli krajíc chleba společně s malým množstvím bílého octa, cítili se najedenější a spokojenější než lidé, kteří snědli jen samotný chléb.
Výsledky těchto studií jsou slibné, ale všechny studie jsou zatím přípravné. Mnohé byly provedeny v laboratořích na zvířatech nebo s buňkami in vitro. Studie na lidech byly zatím malé. Je zapotřebí mnohem větších testů, abychom se dozvěděli, zda má ocet příznivé zdravotní účinky.


Jak se má jablečný ocet užívat?


Protože jablečný ocet nemá prokázaný léčivý účinek, neexistují žádné oficiální doporučení, jak ho užívat. Někteří lidé užívají dvě čajové lžičky denně (smíchané ve sklenici s vodou nebo šťávou). Je také k dispozici ve formě tabletek.
Jablečný ocet je také někdy aplikován na kůži nebo používán v klystýrech. Bezpečnost těchto aplikací není známa.

Jaké riziko představuje jablečný ocet?


Všeobecně je riziko při příležitostném použití malých množství jablečného octa velmi nízké. Avšak při dlouhodobějším použití nebo ve velkých dávkách by mohl představovat riziko. Zde jsou některé věci, které je dobré mít na paměti:
  • Jablečný ocet je velice kyselý. Jeho hlavní složkou je kyselina octová. Jak název napovídá, je to poměrně ostrá a výrazná složka. Jablečný ocet by se měl vždycky před požitím zředit vodou nebo šťávou. Čistý jablečný ocet by mohl poškodit zubní sklovinu a tkáň v ústech a v krku. V jedné studii je uvedeno, jak žena, užívající doplňky z jablečného octa, utrpěla trvalé poškození jícnu poté, co jí tabletky uvízly v krku.
  • O octu je známo, že způsobil kontaktní poleptání kůže.
  • Dlouhodobé užívání jablečného octa by mohlo způsobit pokles obsahu draslíku a zhoršit hustotu kostní tkáně. Pokud máte nižší hladinu draslíku nebo máte osteoporózu, poraďte se o jablečném octu s vaším lékařem.
  • Jablečný ocet může teoreticky reagovat s diuretiky, projímadly a léky proti cukrovce a nemocem srdce. Jestliže máte cukrovku, poraďte se se svým lékařem, dříve než začnete ocet užívat. Ocet obsahuje chróm, což může pozměnit vaši hladinu inzulínu.


Mám používat jablečný ocet?


Odpověď závisí na tom, jak jej chcete užívat. Jako salátová zálivka by byl dobrý. Avšak jako každodenní zdravotní kúra by mohl být trochu riskantní. Ano, některé studie o jablečném octu jsou velmi poutavé, ale je potřeba udělat více výzkumů. Právě nyní neexistují dostatečné důkazy o prospěšnosti jablečného octa- nebo jiných druhů octa- na lidské zdraví. Protože prospěšnost není známa, je tedy riskantní.
Uvažujete-li o užívání jablečného octa, řekněte o tom nejdříve svému lékaři. Vždycky stojí zato poslechnout si odborný názor. Váš lékař vás ujistí, že jablečný ocet nemůže poškodit váš zdravotní stav a neovlivní účinek vašich léků. Bylo by nerozumné a možná nebezpečné užívat jablečný ocet sami bez předchozí konzultace, pokud váš zdravotní stav není dobrý.

(přeloženo z webMD.com)


Zdroj: http://www.chemievjidle.cz/

čtvrtek 14. června 2012

TIP - jak si vyrobit kosmetiku doma?

Mám takovou úchylku, která se postupem času pořád horší. Jmenuje se ideál soběstačnosti. Možná jsem ji zdědila po babičce, která zavařovala všechno jedlé v okruhu deseti kilometrů. Možná mě nakazili kamarádi, se kterými jsme hrávali hru „Kdo bude mít na víkend nejmíň věcí“. (Vyhrála nejmenovaná A.K., která byla schopná přežít v lesích dva dny se spacákem a nožem.)
Zkrátka ať už se vrhnu na cokoliv, táhne mě to směrem jednoznačně nejsložitějším a nejzajímavějším. Sama s běžnými (a vesměs levnými) surovinami vytvářím věci, které koupíte za patřičný obnos v obchodě. Před nedávnem jsem zkoušela dělat tekuté mýdlo a přes něj jsem se dostala ke kosmetice. Kosmetikou mám na mysli všeliké voňavé směsi, kterými hojně natírám sebe a své známé. Zatím byli všichni nadšení, možná proto, že do své kosmetiky nepřidávám konzervanty ani emulgátory. Hlavně proto, že je nemám :-) Samozřejmě i proto, že někomu můžou způsobit různé alergie a podráždění, z některých umírá 90% laboratorních krys, zbylých 10% dostane rakovinu… A že je těch přídavných látek v běžně dostupné kosmetice spousta. Stopujte si pak viníka slzících očí a rudých tváří.
Recepty jsem vybírala ty nejjednodušší, všechno jsem řádně vyzkoušela a zdokumentovala. Teď vykoupaná v koupeli s relaxační solí,  pleť vyhlazenou cukrovým peelingem, namazaná voňavoučkým tělovým krémem, se rty ošetřenými medovým balzámem posílám know-how dál. Myslím, že by z toho šel udělat skvělý dárkový balíček. Mě by určitě nadchnul.
Tentokrát jsem si při nejlepší vůli nevystačila s výletem do lékárny. V obchodě sice občas na bambucké máslo, kokosový olej a vonné esence narazíte, ale vesměs za nehorázné ceny. Vyplatí se zapátrat on-line a nakoupit  kosmetické suroviny v e-shopu.  Já jsem si objednávala na www.kutilov.cz a naprostá spokojenost s obsahem, cenou i doručením.
Takže máte bambucké máslo, kokosový olej, hrubozrnnou sůl, včelí vosk (ze svíčky, stačí trocha) a nějaké aroma olejíčky? Vykliďte kuchyň, začínáme.

1. Vonná sůl do koupele


Relaxační sůl do koupele


Suroviny: 1 hrnek soli do koupele (stačí malé balení), 50g jedlé sody, 2 hrnky hrubozrnné soli, aromatická esence. Toto množství vystačí přibližně na jednu sklenici o obsahu 0,5l (velká zavařovačka) Postup: Ve velké míse smíchejte sůl do koupele s hrubozrnnou solí a jedlou sodou. Kápněte svou oblíbenou vůni. Rozdělte na libovolný počet částí, obarvěte několika málo kapkami potravinářského barviva. Jednu barvu po druhé dekorativně nasypejte do sklenice, uzavřete.
Používejte zhruba 1 hrnek na jednu plnou vanu vody. S barvou to nepřehánějte, ve velkém množství vám obarví kůži i vanu.

2. Cukrový peeling

Sůl byla hračka, co? Tak jedeme dál. Když jsem našla tenhle recept na jednom australském blogu, měla jsem trochu obavy na sebe patlat cukr. Už jen z té představy jsem byla ulepená. Ale výsledek mě moc příjemně překvapil. Po lepkavosti ani stopa.
Suroviny: 1/2 hrnku hnědého nebo krystal cukru (potřebujete větší zrnka), 1/2 hrnku slunečnicového nebo olivového oleje, aromatickou esenci dle výběru.

Postup:
Obojí smíchejte, přidejte pár kapek aroma, přelejte do lahvičky, pevně zavíčkujte.
Před použitím musíte protřepat, při delším stání i prohrábnout usazený cukr lžící ode dna. Používám při sprchování. Nakonec se celá pořádně opláchnu, olej zanechá kůži promaštěnou (ale ne mastnou) a už není třeba se krémovat.

3. Tělový krém

Mistrovský kousek pro začínající. Nemíchejte větší dávku než je uvedena, bez ledničky vydrží údajně 3 měsíce, v ledničce zhruba 6 měsíců. Trvanlivost můžete prodloužit tak, že
  • před výrobou všechny nástroje a nádobky sterilujete horkou vodou,
  • krém si rozdělte do menších nádobek, jednu nádobku dejte do koupelny a ostatní do ledničky,
  • nesahejte do krému prsty, ale lžičkou nebo špachtlí.
Suroviny: 150 g bambuckého másla, 70g slunečnicového nebo olivového oleje, 2-3 polévkové lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu, (50g kokosového oleje).
Postup: Ve skleněné misce v mikrovlnce rozehřejte bambucké máslo (a kokosový olej). Neustále kontrolujte a míchejte do úplného rozpuštění. Trvá to asi 1,5 minuty. Když tam přidáte kokosový olej, bude krém tužší. Vmíchejte slunečnicový nebo olivový olej a pár kapek aroma olejíčku. Olej naopak brání krému ztvrdnout při pokojové teplotě. Čím víc ho tam dáte, tím bude tekutější. Postupně přidejte škrob. Díky škrobu vám nebude na těle zůstávat mastný pocit. Pořádně promíchejte, klidně i mixérem, nalejte do nádobek a nechte zchladnout. Přemístěte do ledničky.
Tenhle krém mi připomíná mazání, které synovi předepsala dermatoložka na přesušenou a podrážděnou pokožku. Trpí tím každou zimu. Tak ho tím teď mažu místo mastičky za 150 Kč.

4. Medový balzám na rty


medový balzám na rty


Recept pro nadšence. Pracujete s miniporcemi, protože se balzám kazí. Na skladování jsem použila plastové Kindervajíčko. Něco skleněného by bylo lepší, ale prostě nemám. Suroviny: Po jedné čajové lžičce: nastrouhaný včelí vosk, kokosový olej, slunečnicový olej, aroma olej (dala jsem tam Tea Tree Oil kvůli desinfekci. Mám popraskané rty).
Postup: Zapálíme aromalampičku a v nádobce necháme odpařit vodu. tím si ji vydensinfikujeme. Rozpustíme nejprve včelí vosk. Pak přidáme kokosový olej a nakonec slunečnicový olej. Všechno promícháme a lžičkou dopravíme do skladovací nádobky. Celou nádobku v aromalampičce vytřeme ještě zatepla ubrouskem, zbavíme ji tak zbytků oleje. Necháme vychladnout.
Do ledničky nedávat, strašně to pak ztuhne a nejde nabírat. Zatím používám necelý měsíc a nekazí se. Už je ho tam jen půlka, tak myslím, že to vypotřebuju rychleji než se zkazí.


Zdroj: http://zena007.cz/vlastnorucni-balicek-kosmetiky/#more-1459



úterý 12. června 2012

TIP - jak zkrotit vlasy aneb jde to i bez šampónu?

Máte svou oblíbenou značku šampónu? Já taky. Jmenuje se soda + ocet. Koupíte ho i v naší vesnické sámošce.  Jestli máte věčné potíže se zplihlým účesem, lupy a mastnými vlasy, zkuste to. Je možné, že vaše problémy souvisí s některou z látek, které se do běžných šampónů přidávají. Za sodu a ocet doslova a do písmene téměř nic nedáte.  Finta se vám může hodit i na dovolené, když si zapomenete s sebou přibalit šampón.

První šedivý vlas jsem si vytrhla ve čtrnácti letech. V šestnácti jsem se začala barvit, protože to bylo rychlejší než vytrhávat šediny. Upřímně, po téměř dvaceti letech netuším, jakou mám přirozenou barvu vlasů. Dvě desetiletí obelhávání matky přírody a k tomu dvě těhotenství následované kojením zanechaly na mé kštici dost výrazné stopy.
Někdo možná považuje vlnité vlasy za ideální. Přála bych vám hledat vhodný střih pro jemné vlnité vlasy se sklonem k nadměrnému maštění. Peklo a to každé ráno a potom pak při každém pohledu do zracadla. Kadeřnice mi poradila používat speciální (příšerně drahý) šampón a podobně nabušený kondicionér. Zázračná emulze fungovala zhruba dva měsíce, pak mi došla, protože můj muž se tím umýval celý. Prý to opravdu krásně vonělo. Následovala fáze velkého střídání a hledání, tedy šampónů ne muže. Pak jsem si v rámci návratu k přírodě zkoušela umývat hlavu mýdlem. Nezkoušejte to.
Přiznávám se, asi na šest měsíců jsem to prostě vzdala. Bylo mi jedno co mám na hlavě a bylo mi ukradené, čím to myju. Svatba mojí kamarádky tomuto období odzvonila. Když jsem se viděla na fotkách, pochopila jsem, proč se císařovna Sisi odmítala po třicítce portrétovat.
Tentokrát jsem na to šla vědecky, ostatně jsem z učitelské rodiny. Brzy jsem vygooglila, že látka SLS (sodium lauryl sulfate) může dráždit pokožku i vlasy a tím způsobovat jejich špatný stav. V šampónu je SLS nutné, protože díky němu emulze pění. Znáte nějaký nepěnivý šampón? No, já taky ne.
Jednou v neděli, když děti spaly, jsem se v rámci relaxace začetla do jednoho z tisíců amerických blogů. Psala ho nějaká paní, která si už tři roky nemyla vlasy šampónem. Myla si je směsí jedlé (zažívací)  sody a octa. Bingo.

Postup výroby a použití

V pondělí jsem šla koupit pět balení jedlé sody a jablečný ocet. Obyčejný vinný ocet je údajně příliš agresivní. V USA zažívací sodu prodávají po kilovkách, teď konečně chápu k čemu :-) Příprava proběhla bez problémů. Jednu polévkovou lžíci sody jsem rozpustila v hrnku vody. Jako kondicionér naředíte ocet stejně jako sodu, tj. Polévkovou lžíci na jeden hrnek vody. Obojí nalejete do dvou plastových lahviček a vše je připraveno. Do mokrých vlasů nanesete v přiměřeném množství sodový šampón, tak minutku drbete, mnete, spláchnete. Pak opláchnete octovým roztokem z lahvičky a zase spláchnete spíš chladnější vodou. Hotovo. Octovou zálivku opravdu nesmíte vynechat, jinak se nezbavíte sody!!

Vaše obavy, že vám bude hlava „vonět“ po octu jsou liché, vůbec nic nejde cítit.  Vaše vlasy nijak nevoní ani nesmrdí, jsou prostě pachově naprosto neutrální. Někdy je prý potřeba trochu experimentovat s naředěním obou přípravků. Jemným vlasům spíše uberte, pevným a mastným přidejte sody a octa. Chvíli trvalo, než se upravila „nová vlasová rovnováha“, takže první týden jsem si musela mýt vlasy každý druhý den. Toto přechodné období může trvat až měsíc. Pak jsem se vrátila ke své obvyklé mycí frekvenci dvakrát do týdne.

Půl roku poté si stále umývám hlavu sodou a octem. Protože lepší vlasovou kosmetiku neznám!
  • Je levná.
  • Jde udělat do zásoby a nekazí se.
  • Snadno se používá.
  • Nemastí se mi tolik vlasy.
  • Přestaly se mi třepit konečky.
  • Vlasy nejsou tak zoufale zplihlé.
  • Můj muž si skutečně dává velký pozor, aby se sodou nebo octovou vodou neumýval celý :-) )

Na druhou stranu v rámci objektivity musím říct:
  • Vlasy nezískaly svou původní, mladistvou barvu, takže stále je musím barvit.
  • Jestli používáte hodně vlasové kosmetiky (pěny, gely, tužidla), tak vás pravděpodobně výsledek mytí nenadchne. Ocet se sodou nedokáže příliš dobře vymývat tyhle umělé zlepšovadla.


Zdroj:  http://zena007.cz/zadny-sampon-jenom-krasne-vlasy-2/

pondělí 11. června 2012

TIP - vyrobte si svůj deodorant!

Před pár měsíci jsem narazila na neuvěřitelně snadný recept na výrobu „domácího“ deodorantu. Přiznávám, že zpočátku jsem byla velmi skeptická. Používám tuhé deodoranty Dove a Niveu. Nedá se říct, že bych proti nim z hlediska funkčnosti něco měla.
Pak jsem narazila na americkou databázi kosmetických výrobků, kde bylo vyjmenované, co všechno obsahují. A co ty látky jsou zač, že z nich chcípá devadesát procent laboratorních myší atd. Neměla jsem to číst. Dobře mi tak. Protože skoro všechny komerční deodoranty mi připadly příliš rizikové. Asi nejhorší v nich jsou sloučeniny hliníku (aluminium), které jsou podezřelé z nádorů prsu. Používají se v antiperspirantech. Další podezřelou složku představují parabeny.
Znovu jsem si vzpoměla na onen podomácku vyrobený deodorant. Hned druhý den jsem ho umíchala. A měsíc poctivě testovala. Fakt mě překvapil.

Po 30 dnech každodenního užívání můžu s jistotou prohlásit:
  • funguje minimálně 8 hodin po nanesení, v chladnějším počasí i 12 hodin
  • nevoní ani nepáchne v základní verzi celkem nijak
  • pocení nezabraňuje (není to antiperspirant), ale brání pachu
  • na světlém prádle nenechává fleky, na tmavém pouze po vícenásobném použití, ale jdou bez problémů vyprat
  • vyrobíte ho za 10 minut
  • trvanlivost asi 4-5 měsíců
  • netřeba dávat do ledničky
Láká vás to taky vyzkoušet? Začíná se nám oteplovat, na testování ideální počasí.

Domácí deodorant

deodorant1
3 lžíce bambuckého másla
3 lžíce jedlé sody
2 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce kokosového oleje
(pár kapek oblíbeného esenciálního oleje)
Na mírném plameni rozpusťte kokosový olej a bambucké máslo, vmíchejte sodu, škrob. Odstavte z plamene, přidejte voňavý olejíček. Přidávala jsem Tea Tree Oil s vidinou jeho dezinfekčních účinků, ale kdybych deodorant dělala podruhé, asi bych tam nedávala nic. Těžko se odhaduje, jak se vůně změní po smíchání s vaším originálním pachovým vzorkem.
Celé to nalejte do misky od krému nebo do skleničky. Z uvedeného množství vyjde téměř přesně polovina sklenky od přesnídávky. Nechte ztuhnout, zpočátku občas promíchejte.
Viděla jsem tuto hmotu natěsnanou i do starého obalu od tuhého deodorantu, ale asi by mi to zabralo mnohem více času než samotná příprava. Deodorant nanáším prsty do podpaží, lehce vetřu.


Zdroj: http://zena007.cz/vlastnorucni-deodorant-za-par-kacek/

TIP - Co všechno dokáže (ne)obyčejný citrón? (2.díl)

Každý rok je zjištěno plno nových věcí ohledně zázračného ovoce – citrónu. Nový vitamin – Vitamin P (flavonoidy) – byl přidán k hodnotnému vitaminu C, který se nachází v této pochoutce z kuchyně nebo-li z dietní laboratoře. Citrón dokáže všelijaké triky. Stejně jako se voda změní ve víno, tak citrón se svou kyselinou rychle změní  kyselé složení na zásadité. Tím, že obsahuje velký obsah vápníku, zaštiťuje pro kosti, zuby a nervový systém základní výživu. Obsahuje také fosfor a jedna z jeho největších předností je schopnost pomáhat „trávit“ bílkoviny.
Doktor Gerald Stalh nám podává zprávu o nespočetných případech očních katarů, které byly vyléčeny používáním kapek stejného poměru citrónové šťávy a destilované vody do očí třikrát denně. Atletická noha nepotřebuje žádná drahá léčiva. Citrónová šťáva spolu ze šťávou z papáji se nazývá „vstřebávač“ těchto problémů. Několik předních zubních lékařů předepisuje citrónovou šťávu a sůl na těžké stádium paradentózy.
Citron je jedním z nejrychleji reagujících nepřátel proti bacilům. Průmysloví chirurgové používali citrón v případech zánětu rány, což mělo úžasný úspěch. Královští specialisté z Harley Street v Londýně dávají dětem královské rodiny citrón a med při bolestech v krku. Mnoho lidí, kteří vynaložili velké sumy k vyléčení tvrdohlavých ekzémů, byli přivedeni k domáckému citrónu, když už neměli žádné další peníze, aby zjistili, že se ekzém velmi rychle ustálil a po čase je nenávratně opustil úplně.
Nepříjemný dech
Citrón není pouze lokálním antiseptikem pro ošklivý dech, ale také vnitřní alkalizér, který zabrání tomu, aby docházelo ke kvašení a tudíž k vytváření takovéto nepříjemnosti v ústech. Herci pijí citrónovou šťávu s trochou medu dvakrát až třikrát denně, aby si zajistili sladký dech.
Proč mít astma, když je všude plno citrónů?
Dr. Joseph H. Greer nemá žádné obavy, že by se jeho pacientům vrátilo astma. K všeobecné detoxikační dietě jim dává 2 polévkové lžíce citrónu před každým jídlem a před spaním.
Kašel a nachlazení
Pečené citróny – peč na sucho celý citrón, dokud nerozpukne a neotevře se – se dávají na kašel a nachlazení pacientům všeho věku s obrovským úspěchem. Když se citrón rozevře, smíchej z něho vymačkanou šťávu se šťávou z čerstvého ananasu (půl na půl) a trochou medu. Pacient pocítí okamžitou úlevu. Ananasová šťáva k citrónu dodá své mocné „trávicí“ enzymy, čímž uvolní hleny v krku.
Citrón jako kolo života
Čínské použití citrónu
Když čínští lékaři zjeví něco ze svých přírodních léčeb, je to většinou hodnotné k přečtení. Výbornou léčbou pro poškozené nehty a zanícená nehtová lůžka je citrón, kterému se odřeže vršek, prst se dá do citrónu a vše se ováže obvazem. Ráno se může rána vyčistit.
Potíže se žlučníkem
Existují lékaři, kteří zakazují jakékoliv léky při potížích se žlučníkem a poučí své pacienty, aby omezili aspoň na jeden den všechno, kromě citrónové šťávy.
Stav spojený s pocitem na zvracení, nedostatkem chuti k jídlu, s trávicími problémy, špatnou chutí v ústech je velice často zapříčiněn „lenivými“ játry.
Růže
Mnoho lidí se hrozí při pohledu na infekční zarudnutí kůže! Obklady z citrónové šťávy jsou obrovskou úlevou poté, co se všechny mocné léky ukážou jako neužitečné. 
Spála
Doktor Georgie W. Wood napsal o spále následující: Mohu vyléčit 49 případů spály z 50 citrónem a arabskou gumou. Jakmile se projeví první příznaky, uložte dítě do postele a dávejte mu pít citronádu s arabskou gumou – polovinu čajové lžičky do sklenice citronády. Zakryjte břicho suchým flanelem; potom zabalte dítě do bílé vlněné přikrývky vyždímané v horké vodě; nahoru dejte suchou deku a použijte další přikrytí, abyste vyvolali pocení. V některých případech situaci velmi urychlí přikládání lahví s horkou vodou (termofory) z vnější strany deky. Po hodině pocení, během které se hojně pije citronáda s arabskou gumou, by mělo být dítě dosucha utřeno a oblečeno podle vlastní potřeby. Citrónová šťáva má sklon odstraňovat hnisavá ložiska, která se utvářejí uvnitř v ústech.
Záškrt
Při záškrtu je citrónová šťáva také úžasně silnou desinfekcí a pomocníkem pro trávení. „Šťáva by se měla kloktat,“ říká doktor Wood, „každou hodinu nebo dvě a vždy by se měla při tom tak půl až jedna čajová lžička citrónové šťávy spolknout. Toto odetne falešnou membránu v krku a pomůže, aby vyšla ven.“
Vodnatelnost – edém
Oloupejte z citrónu kůru, nasekejte dužninu na malé kousky a přikryjte medem. Na začátek si vezmi jeden citrón a takto vymačkej posléze šťávu s medem; postupně každý den přidávej, dokud nebudeš brát šťávu z 8 nebo 10 citrónu za den.
Zimnice a teplota
Zimnice a teplota může vzniknout z několik příčin; navzdory tomu je citrón vždy velkou pomocí. Španělé to nazývají přítelem, který nikdy neselže. Tady je ta španělská metoda, jak je popsána doktorem Woodem: „Šťáva z jednoho citrónu se přidá do hrníčku čaje z červeného jetele nebo vojtěšky alfalfa a vypije se najednou dvakrát denně bez mléka a cukru.“
Revma
Užívej šťávu z poloviny citrónu před každým jídlem a před uložením se k spánku. Může to být před použitím ředěno destilovanou vodou anebo použito ve forma silné citronády, také dvakrát denně aplikuj citrónovou šťávu na postiženou oblast z venku – externě. Většina lékařů, kteří používají tuto léčbu, tvrdí, že po třech dnech, jistý ale pomalý proces léčby citrónem ukazuje své očistné a bolesti utišující kvality.
Strupovitost
Celý svět dnes ví, že léčba citrónovou šťávou je při tomto onemocnění velmi účinná. Strupovitost má široké pozadí, ale toto je prokazatelný nedostatek účinku vitamínů, které obsahuje citrón, díky němu začne lépe a rychleji pracovat zažívací systém, vyléčí se prostředí v ústech a posílí se celý imunitní systém, jelikož se strava významně obohatí o vitamin C, který je v citrónu obsažen.
Bolest hlavy
Citrónová šťáva s několika lžičkami horkého čaje (nejlépe z červeného jetele nebo vojtěšky alfalfa) je skvělou léčbou důmyslného Newyorského barmana pro ty, kteří mívají nepřetržité bolení hlavy – nebo taky bolesti hlavy z jiných příčin. Takto se jeho zákazníci mohou naprosto zbavit užívání všech léků proti bolesti.
Zubní kámen
Citrónová šťáva je sama o sobě úžasný prostředek pro čistění zubů. Pokud namáčíte kartáčky do zředěné citrónové šťávy, budete mít čisté jak kartáčky tak zuby. 

Citróny lze pěstovat i u nás
Citrón jako posilující prostředek
Mnoho žen, mužů a dětí, kterým chybí vytrvalost, mají nedostatek vápníku. Pokud se 30 dní dvakrát denně užívá citrónový koktejl, tak dojde ke změnám v chemii těla, což velmi posílí organismus, zlepší se paměť a výdrž, stejně jako se člověku vrátí barva do tváří. Citrónový koktejl se dělá z citrónové šťávy, sojového mléka a medu rozmíchaného v mixéru nebo ještě lepší roztřepaného v šejkru.
Citrón jako dobré ochucovadlo
Co se týká zelené zeleniny, nemusíte se bát. Nasbírejte si šťovíkové listy, mladé pampeliškově listy a hořčičné, mladé lístky bodláku, jemně povařené a ochucené citrónem. Ochuťte citrónovou šťávou vše, kde byste dali za normálních okolností ocet – omáčky, saláty, okurky….
Citrón jako prostředek proti molům
Ve Francii mají pěkný zvyk dávat do svých šatních skříní oloupané slupky od citrónu (i mandarinek a pomerančů). Takto mají své skříně chráněny před moli. Nebo také vzít zralý citrón, do jeho slupky napíchat mnoho koření hřebíčků a dát do skříně, kde pomalu vysychají a zanechávají příjemnou vůni ve všech skříních i v místnosti.
Citrón a vyčerpanost
Poutníci na dlouhých cestách, stejně jako cestovatelé a badatelé se dívají na citrón jako na dar z nebe. Když začnou pociťovat únavu, vysají trochu šťávy z citrónu skrze díru, kterou udělají nahoře ve slupce. Je to velmi rychle účinný lék, který dodává téměř neuvěřitelné občerstvení. Badatelé používají citrón jako ochranu před mnohými tropickými infekcemi. Trocha citrónové šťávy uhasí žízeň daleko lépe než mnohonásobně větší množství vody. Zkušení cestovatelé tvrdí, že když přidali citrónovou šťávu do běžné pitné vody v různých o blastech, je to jako desinfekční prostředek a zabraňuje to vzniku nemocí, které by vznikly z rozdílných vodních zdrojů.
Důmyslný citron
Tento trik byl odkoukán od vážených podnikatelů a obchodníků vedoucích život na úrovni, když mají být po prohýřené noci ráno opět na nohou. Rozčtvrtí citrón, posypou ho solí a sní ho celý kromě kůru ještě před samotnou snídaní. Veřejní mluvčí tvrdí, že tento trik je důležitým simulantem než mají vyjít na podium.
Vaginální hygiena
Zředěná citrónová šťáva je bezpečnou a účinnou metodou pro vaginální hygienu. I když je to silné antiseptikum, neobsahuje žádné dráždivé látky jako obsahují různé jiné prostředky pro výplachy atd.
Londýnské zdravotnické autority spoléhají na citrón
Reddie Mallet, jedna přední osobnost zdravotnictví, má vytvořený celý terapeutický systém, který je založen na léčivých schopnostech citrónu, spolu s rozličnými jinými přírodními prostředky. V jeho zdravotním domě je pacient při své první léčbě položen mezi dvě hořící pece ve dvou opačných stranách pokoje. Celé jeho tělo je třeno citrónovou šťávu a olivovým olejem. V kombinaci s vyhřívaným vzduchem dochází k rychlému vstřebávání a léčba má dlouho trvající účinek.
Zvláště uši, nos a hrdlo by se mělo ošetřovat citrónovou léčbou. Doktor Mallet léčí tvrdohlavé případy kataru následujícím způsobem: čajová lžička olivového oleje s čajovou lžičkou citrónové šťávy je postupně – skrze kapátko – vkapávána do každé nosní dírky. Kape se také do uší každý týden pro očištění a oživení.
Malé dávky citrónové šťávy a olivového oleje se přidávají do jídla miminkům, když jsou odstavována, a dávky se zvyšují s růstem dítěte. Tato metoda, jak říkají pacienta doktora Malleta, pomáhá předcházet běžným dětským nemocem, skrze své specifické imunitu podporující přednosti.
Zácpa se léčí pomoci vnitřního a vnějšího užívání citrónové šťávy a olivového oleje. Čtyřikrát denně se užívá malá štamprle olivového oleje a citrónové šťávy. Tělo se třikrát týdně masíruje citrónovou šťávou s olivovým olejem.
Nosní mandle se léčí ředěnou citrónovou šťávou, která se kape nebo jemně nasává nosními dírkami.
Při artritidě se citrónovou šťávou a olivovým olejem jemně masírují klouby po předchozím zahřátí horkou koupelí nebo suchými horkými obklady v posteli.
Obklady z citrónové bílé dužiny se všeobecně používají na vředy, abscesya poranění kůže. Vnitřně se při tom také užívá citrónová šťáva.
Při bronchitidě je dobré používat citrón a olej pro kloktání (žvýkání – poté vyplivnout) a také pro vnější masáž krku a hrudi.
Při cirhóze jater se denně používá i tucet citrónů ve zdravotním domě doktora Malleta. Pacienti dále ve své stravě nedostávají škrob a jí hodně ovoce jako jsou rozinky, pomeranče, ananasy atd.
Úžasných výsledků se dočkali ti, co trpěli kolikami, když masírovali břicho dvakrát denně (když leželi) citrónovou šťávou a olivovým olejem.
Při průjmu doktor Mallet používal jablečnou dužinu a citrónovou šťávu jak pro mladé tak i pro staré. Při ekzémech se citrónová šťáva s ananasovou šťávou podává každou hodinu a k tomu strava bez škrobů, dokud není nemoc vyléčena. Chřipka, bolest hlavy, porucha trávení se léčí se zvyšujícím se použitím citrónové šťávy jak vnitřně tak z venku. Při žloutence se citrónová šťáva podává spolu s mrkvovou šťávou.
Doktor Mallet dosáhl úžasných výsledků při léčbě neurózy pomocí olivového oleje a citrónové šťávy. Důležitý vápník, kterého je většinou při neuróze málo, je takto podán spolu s nervy vyživujícími látkami v olivovém oleji, což dodá pacientovi do jeho stravy šmrnc. Denní masáž olivovým olejem a citrónovou šťávou musí být také přísně dodržována.
Léčba hemeroidů v tomto citrónovém zdravotním středisku je také velmi úspěšná. Strava je podávána suchá. Žádná voda se nepoužívá – pouze ovoce a zelenina. V noci se jemně dovnitř rektálně aplikuje (klystýr) malý hrníček teplého olivového oleje a citrónové šťávy – a nechá se působit.
Kosmetika a citrón
S příchodem nové dehydratované citrónové šťávy v prášku mohou ženy, které se zajímají o svou krásu, mít vždy po ruce pohodlnou skleničku čistého citronu, kterou mohou vždy použít, bez neestetického vytláčení citronů na toaletním stolku.
Citrón je velmi hodnotné bělidlo rukou a nehtů. Nové vysoce zářivé přelivy obsahují citrón. Prostředky pro zlepšení pórů v extra moderních kosmetických obchodech obsahují přírodní citrónovou šťávu a jeden z prostředků efektivního zmenšení prsou je také citrónová šťáva.
Nový tekutý prášek je vytvořen jak pro léčbu, tak pro krásu. Obsahuje přirozenou šťávu z citrónu pro jeho schopnost zadržet lesknutí se tváří a nosu a také pro své běličské a pihy odstraňující účinky.
Citróno-jahodová zubní pasta je novou bělící pastou pro zuby, které jsou potaženy tmavým filmem a zásaditým zubním kamenem.
Newyorská učitelka tance nechává svým žákům masírovat nohy a klouby olivovým olejem a citrónovou šťávou před a po každé lekci a experti tělovýchovné kultury nyní používají velké množství masážního krému vyrobeného z vaječného žloutku, citrónu a olivového oleje.
Pařížské herečky předchází tmavým kruhům pod očima aplikací citrónové šťávy dvakrát denně. Používá se také jako prevence žlutého vzhledu krku.
Jedna mladá herečka sebou vždy nosí čistící tampónky pro odstranění make upu během dne. Má je ve skleničce, do které přikápne citrónovou šťávu, aby si zajistila při každé aplikaci vybělení stejně jako vyčištění své pleti, než aplikuje další make-up.
Citrón má mnoho použití pro vlasy a hlavu. Masírování pokožky ve vlasech si může udělat každý doma a pro své úžasné antiseptické účinky může být ponechán přes celou noc.
Citrón, dobrá léčba zlozvyku kouření
Pokud si někdo opravdu přeje přestat kouřit, zjistilo se, že když přijde chuť si zapálit nebo něco kousat, je dobré si dát do pusy citrónovou šťávu a chuť pomine. Asi po třiceti dnech této léčby přejde všechna chuť na cigarety. Pohodlný způsob, jak to používat, je, že budete s sebou nosit citrón nahoře s dírou zabalený do voskového papíru, a když přijde chuť na tabák, tak si nasajete plná ústa šťávy. Během dne budete možná muset potřebovat mít připraveno několik citrónů, abyste vždy zahnali nechtěnou touhu po cigaretě.
Je také velmi důležité přestat používat silně kořeněné jídla, omezit pepř a sůl, protože to akorát zvyšuje touhu po cigaretách a alkoholu.
Citrón pomáhá zvítězit nad alkoholem
Člověku by mělo být ukázáno zlo tohoto jedovatého nápoje a požehnání absolutní abstinence. Měl by se vzdát věcí, které zničily jeho zdraví, a nahradit je množstvím ovoce. Pomeranče, citróny, švestky, broskve a mnohé jiné ovoce. Boží svět je produktivní, pokud se budeme pořádně snažit. Je zjištěno, že čím více se dodá do stravy ovoce, zvláště citronů, tím menší je chuť po alkoholických nápojích. 
Citrón a stimulace práce střev
Šťáva z jednoho citrónu ve sklenici teplé vody je velmi efektivním simulantem trávení. Zácpě se dá velmi úspěšně předejít pitím dvou až čtyř sklenic citrónové šťávy hned po ránu.
Citrón nebo ocet?
Ve většině případů se může citrónová šťáva použít místo octu, jako je třeba zavařování či zálivky do salátu, ochucení polévek atd. Takto se člověk vyhne škodlivým účinkům, které tělu ocet způsobuje.
Ředidlo a čistič krve
Vymačkej jeden citrón do sklenice vody a vypij půl hodinu před snídaní, aby ses očistil od všech jedů a zředil svou krev.

Přeloženo z materiálů Abundant Life Ministy, P.O.BOX 913; Chadron, NE 69337; USA

Zdroj – http://www.nasezdravi.ic.cz
http://www.2012rok.sk/wp/strava-a-ocista/7912-citron

sobota 9. června 2012

TIP - citrón, zázračné ovoce (1. díl)

Co je to citrón?

Každý rok je zjištěno plno nových věcí ohledně zázračného ovoce – citrónu. Nový vitamin – Vitamin P (flavonoidy) – byl přidán k hodnotnému vitaminu C, který se nachází v této pochoutce z kuchyně nebo-li z dietní laboratoře.
Citrón dokáže všelijaké triky. Stejně jako se voda změní ve víno, tak citrón se svou kyselinou rychle změní  kyselé složení na zásadité. Tím, že obsahuje velký obsah vápníku, zaštiťuje pro kosti, zuby a nervový systém základní výživu. Obsahuje také fosfor a jedna z jeho největších předností je schopnost pomáhat „trávit“ bílkoviny.
Doktor Gerald Stalh nám podává zprávu o nespočetných případech očních katarů, které byly vyléčeny používáním kapek stejného poměru citrónové šťávy a destilované vody do očí třikrát denně. Atletická noha nepotřebuje žádná drahá léčiva. Citrónová šťáva spolu ze šťávou z papáji se nazývá „vstřebávač“ těchto problémů. Několik předních zubních lékařů předepisuje citrónovou šťávu a sůl na těžké stádium paradentózy.
Citron je jedním z nejrychleji reagujících nepřátel proti bacilům. Průmysloví chirurgové používali citrón v případech zánětu rány, což mělo úžasný úspěch. Královští specialisté z Harley Street v Londýně dávají dětem královské rodiny citrón a med při bolestech v krku. Mnoho lidí, kteří vynaložili velké sumy k vyléčení tvrdohlavých ekzémů, byli přivedeni k domáckému citrónu, když už neměli žádné další peníze, aby zjistili, že se ekzém velmi rychle ustálil a po čase je nenávratně opustil úplně.
Nepříjemný dech
Citrón není pouze lokálním antiseptikem pro ošklivý dech, ale také vnitřní alkalizér, který zabrání tomu, aby docházelo ke kvašení a tudíž k vytváření takovéto nepříjemnosti v ústech. Herci pijí citrónovou šťávu s trochou medu dvakrát až třikrát denně, aby si zajistili sladký dech.
Proč mít astma, když je všude plno citrónů?
Dr. Joseph H. Greer nemá žádné obavy, že by se jeho pacientům vrátilo astma. K všeobecné detoxikační dietě jim dává 2 polévkové lžíce citrónu před každým jídlem a před spaním.
Kašel a nachlazení
Pečené citróny – peč na sucho celý citrón, dokud nerozpukne a neotevře se – se dávají na kašel a nachlazení pacientům všeho věku s obrovským úspěchem. Když se citrón rozevře, smíchej z něho vymačkanou šťávu se šťávou z čerstvého ananasu (půl na půl) a trochou medu. Pacient pocítí okamžitou úlevu. Ananasová šťáva k citrónu dodá své mocné „trávicí“ enzymy, čímž uvolní hleny v krku.
Čínské použití citrónu
Když čínští lékaři zjeví něco ze svých přírodních léčeb, je to většinou hodnotné k přečtení. Výbornou léčbou pro poškozené nehty a zanícená nehtová lůžka je citrón, kterému se odřeže vršek, prst se dá do citrónu a vše se ováže obvazem. Ráno se může rána vyčistit.
Potíže se žlučníkem
Existují lékaři, kteří zakazují jakékoliv léky při potížích se žlučníkem a poučí své pacienty, aby omezili aspoň na jeden den všechno, kromě citrónové šťávy.
Stav spojený s pocitem na zvracení, nedostatkem chuti k jídlu, s trávicími problémy, špatnou chutí v ústech je velice často zapříčiněn „lenivými“ játry.
Růže
Mnoho lidí se hrozí při pohledu na infekční zarudnutí kůže! Obklady z citrónové šťávy jsou obrovskou úlevou poté, co se všechny mocné léky ukážou jako neužitečné.
Spála
Doktor Georgie W. Wood napsal o spále následující: Mohu vyléčit 49 případů spály z 50 citrónem a arabskou gumou. Jakmile se projeví první příznaky, uložte dítě do postele a dávejte mu pít citronádu s arabskou gumou – polovinu čajové lžičky do sklenice citronády. Zakryjte břicho suchým flanelem; potom zabalte dítě do bílé vlněné přikrývky vyždímané v horké vodě; nahoru dejte suchou deku a použijte další přikrytí, abyste vyvolali pocení. V některých případech situaci velmi urychlí přikládání lahví s horkou vodou (termofory) z vnější strany deky. Po hodině pocení, během které se hojně pije citronáda s arabskou gumou, by mělo být dítě dosucha utřeno a oblečeno podle vlastní potřeby. Citrónová šťáva má sklon odstraňovat hnisavá ložiska, která se utvářejí uvnitř v ústech.
Záškrt
Při záškrtu je citrónová šťáva také úžasně silnou desinfekcí a pomocníkem pro trávení. „Šťáva by se měla kloktat,“ říká doktor Wood, „každou hodinu nebo dvě a vždy by se měla při tom tak půl až jedna čajová lžička citrónové šťávy spolknout. Toto odetne falešnou membránu v krku a pomůže, aby vyšla ven.“
Vodnatelnost – edém
Oloupejte z citrónu kůru, nasekejte dužninu na malé kousky a přikryjte medem. Na začátek si vezmi jeden citrón a takto vymačkej posléze šťávu s medem; postupně každý den přidávej, dokud nebudeš brát šťávu z 8 nebo 10 citrónu za den.
Zimnice a teplota
Zimnice a teplota může vzniknout z několik příčin; navzdory tomu je citrón vždy velkou pomocí. Španělé to nazývají přítelem, který nikdy neselže. Tady je ta španělská metoda, jak je popsána doktorem Woodem: „Šťáva z jednoho citrónu se přidá do hrníčku čaje z červeného jetele nebo vojtěšky alfalfa a vypije se najednou dvakrát denně bez mléka a cukru.“
Revma
Užívej šťávu z poloviny citrónu před každým jídlem a před uložením se k spánku. Může to být před použitím ředěno destilovanou vodou anebo použito ve forma silné citronády, také dvakrát denně aplikuj citrónovou šťávu na postiženou oblast z venku – externě. Většina lékařů, kteří používají tuto léčbu, tvrdí, že po třech dnech, jistý ale pomalý proces léčby citrónem ukazuje své očistné a bolesti utišující kvality.
Strupovitost
Celý svět dnes ví, že léčba citrónovou šťávou je při tomto onemocnění velmi účinná. Strupovitost má široké pozadí, ale toto je prokazatelný nedostatek účinku vitamínů, které obsahuje citrón, díky němu začne lépe a rychleji pracovat zažívací systém, vyléčí se prostředí v ústech a posílí se celý imunitní systém, jelikož se strava významně obohatí o vitamin C, který je v citrónu obsažen.
Bolest hlavy
Citrónová šťáva s několika lžičkami horkého čaje (nejlépe z červeného jetele nebo vojtěšky alfalfa) je skvělou léčbou důmyslného Newyorského barmana pro ty, kteří mívají nepřetržité bolení hlavy – nebo taky bolesti hlavy z jiných příčin. Takto se jeho zákazníci mohou naprosto zbavit užívání všech léků proti bolesti.
Zubní kámen
Citrónová šťáva je sama o sobě úžasný prostředek pro čistění zubů. Pokud namáčíte kartáčky do zředěné citrónové šťávy, budete mít čisté jak kartáčky tak zuby.
Citrón jako posilující prostředek
Mnoho žen, mužů a dětí, kterým chybí vytrvalost, mají nedostatek vápníku. Pokud se 30 dní dvakrát denně užívá citrónový koktejl, tak dojde ke změnám v chemii těla, což velmi posílí organismus, zlepší se paměť a výdrž, stejně jako se člověku vrátí barva do tváří. Citrónový koktejl se dělá z citrónové šťávy, sojového mléka a medu rozmíchaného v mixéru nebo ještě lepší roztřepaného v šejkru.
Citrón jako dobré ochucovadlo
Co se týká zelené zeleniny, nemusíte se bát. Nasbírejte si šťovíkové listy, mladé pampeliškově listy a hořčičné, mladé lístky bodláku, jemně povařené a ochucené citrónem. Ochuťte citrónovou šťávou vše, kde byste dali za normálních okolností ocet – omáčky, saláty, okurky….
Citrón jako prostředek proti molům
Ve Francii mají pěkný zvyk dávat do svých šatních skříní oloupané slupky od citrónu (i mandarinek a pomerančů). Takto mají své skříně chráněny před moli. Nebo také vzít zralý citrón, do jeho slupky napíchat mnoho koření hřebíčků a dát do skříně, kde pomalu vysychají a zanechávají příjemnou vůni ve všech skříních i v místnosti.
Citrón a vyčerpanost
Poutníci na dlouhých cestách, stejně jako cestovatelé a badatelé se dívají na citrón jako na dar z nebe. Když začnou pociťovat únavu, vysají trochu šťávy z citrónu skrze díru, kterou udělají nahoře ve slupce. Je to velmi rychle účinný lék, který dodává téměř neuvěřitelné občerstvení. Badatelé používají citrón jako ochranu před mnohými tropickými infekcemi. Trocha citrónové šťávy uhasí žízeň daleko lépe než mnohonásobně větší množství vody. Zkušení cestovatelé tvrdí, že když přidali citrónovou šťávu do běžné pitné vody v různých oblastech, je to jako desinfekční prostředek a zabraňuje to vzniku nemocí, které by vznikly z rozdílných vodních zdrojů.
Důmyslný citron
Tento trik byl odkoukán od vážených podnikatelů a obchodníků vedoucích život na úrovni, když mají být po prohýřené noci ráno opět na nohou. Rozčtvrtí citrón, posypou ho solí a sní ho celý kromě kůru ještě před samotnou snídaní. Veřejní mluvčí tvrdí, že tento trik je důležitým simulantem než mají vyjít na podium.
Vaginální hygiena
Zředěná citrónová šťáva je bezpečnou a účinnou metodou pro vaginální hygienu. I když je to silné antiseptikum, neobsahuje žádné dráždivé látky jako obsahují různé jiné prostředky pro výplachy atd.
Londýnské zdravotnické autority spoléhají na citrón
Reddie Mallet, jedna přední osobnost zdravotnictví, má vytvořený celý terapeutický systém, který je založen na léčivých schopnostech citrónu, spolu s rozličnými jinými přírodními prostředky. V jeho zdravotním domě je pacient při své první léčbě položen mezi dvě hořící pece ve dvou opačných stranách pokoje. Celé jeho tělo je třeno citrónovou šťávu a olivovým olejem. V kombinaci s vyhřívaným vzduchem dochází k rychlému vstřebávání a léčba má dlouho trvající účinek.
Zvláště uši, nos a hrdlo by se mělo ošetřovat citrónovou léčbou. Doktor Mallet léčí tvrdohlavé případy kataru následujícím způsobem: čajová lžička olivového oleje s čajovou lžičkou citrónové šťávy je postupně – skrze kapátko – vkapávána do každé nosní dírky. Kape se také do uší každý týden pro očištění a oživení.
Malé dávky citrónové šťávy a olivového oleje se přidávají do jídla miminkům, když jsou odstavována, a dávky se zvyšují s růstem dítěte. Tato metoda, jak říkají pacienta doktora Malleta, pomáhá předcházet běžným dětským nemocem, skrze své specifické imunitu podporující přednosti.
Zácpa se léčí pomoci vnitřního a vnějšího užívání citrónové šťávy a olivového oleje. Čtyřikrát denně se užívá malá štamprle olivového oleje a citrónové šťávy. Tělo se třikrát týdně masíruje citrónovou šťávou s olivovým olejem.
Nosní mandle se léčí ředěnou citrónovou šťávou, která se kape nebo jemně nasává nosními dírkami.
Při artritidě se citrónovou šťávou a olivovým olejem jemně masírují klouby po předchozím zahřátí horkou koupelí nebo suchými horkými obklady v posteli.
Obklady z citrónové bílé dužiny se všeobecně používají na vředy, abscesy a poranění kůže. Vnitřně se při tom také užívá citrónová šťáva.
Při bronchitidě je dobré používat citrón a olej pro kloktání (žvýkání – poté vyplivnout) a také pro vnější masáž krku a hrudi.
Při cirhóze jater se denně používá i tucet citrónů ve zdravotním domě doktora Malleta. Pacienti dále ve své stravě nedostávají škrob a jí hodně ovoce jako jsou rozinky, pomeranče, ananasy atd.
Úžasných výsledků se dočkali ti, co trpěli kolikami, když masírovali břicho dvakrát denně (když leželi) citrónovou šťávou a olivovým olejem.
Při průjmu doktor Mallet používal jablečnou dužinu a citrónovou šťávu jak pro mladé tak i pro staré. Při ekzémech se citrónová šťáva s ananasovou šťávou podává každou hodinu a k tomu strava bez škrobů, dokud není nemoc vyléčena. Chřipka, bolest hlavy, porucha trávení se léčí se zvyšujícím se použitím citrónové šťávy jak vnitřně tak z venku. Při žloutence se citrónová šťáva podává spolu s mrkvovou šťávou.
Doktor Mallet dosáhl úžasných výsledků při léčbě neurózy pomocí olivového oleje a citrónové šťávy. Důležitý vápník, kterého je většinou při neuróze málo, je takto podán spolu s nervy vyživujícími látkami v olivovém oleji, což dodá pacientovi do jeho stravy šmrnc. Denní masáž olivovým olejem a citrónovou šťávou musí být také přísně dodržována.
Léčba hemeroidů v tomto citrónovém zdravotním středisku je také velmi úspěšná. Strava je podávána suchá. Žádná voda se nepoužívá – pouze ovoce a zelenina. V noci se jemně dovnitř rektálně aplikuje (klystýr) malý hrníček teplého olivového oleje a citrónové šťávy – a nechá se působit.
Kosmetika a citrón
S příchodem nové dehydratované citrónové šťávy v prášku mohou ženy, které se zajímají o svou krásu, mít vždy po ruce pohodlnou skleničku čistého citronu, kterou mohou vždy použít, bez neestetického vytláčení citronů na toaletním stolku.
Citrón je velmi hodnotné bělidlo rukou a nehtů. Nové vysoce zářivé přelivy obsahují citrón. Prostředky pro zlepšení pórů v extra moderních kosmetických obchodech obsahují přírodní citrónovou šťávu a jeden z prostředků efektivního zmenšení prsou je také citrónová šťáva.
Nový tekutý prášek je vytvořen jak pro léčbu, tak pro krásu. Obsahuje přirozenou šťávu z citrónu pro jeho schopnost zadržet lesknutí se tváří a nosu a také pro své běličské a pihy odstraňující účinky.
Citróno-jahodová zubní pasta je novou bělící pastou pro zuby, které jsou potaženy tmavým filmem a zásaditým zubním kamenem.
Newyorská učitelka tance nechává svým žákům masírovat nohy a klouby olivovým olejem a citrónovou šťávou před a po každé lekci a experti tělovýchovné kultury nyní používají velké množství masážního krému vyrobeného z vaječného žloutku, citrónu a olivového oleje.
Pařížské herečky předchází tmavým kruhům pod očima aplikací citrónové šťávy dvakrát denně. Používá se také jako prevence žlutého vzhledu krku.
Jedna mladá herečka sebou vždy nosí čistící tampónky pro odstranění make upu během dne. Má je ve skleničce, do které přikápne citrónovou šťávu, aby si zajistila při každé aplikaci vybělení stejně jako vyčištění své pleti, než aplikuje další make-up.
Citrón má mnoho použití pro vlasy a hlavu. Masírování pokožky ve vlasech si může udělat každý doma a pro své úžasné antiseptické účinky může být ponechán přes celou noc.
Citrón, dobrá léčba zlozvyku kouření
Pokud si někdo opravdu přeje přestat kouřit, zjistilo se, že když přijde chuť si zapálit nebo něco kousat, je dobré si dát do pusy citrónovou šťávu a chuť pomine. Asi po třiceti dnech této léčby přejde všechna chuť na cigarety. Pohodlný způsob, jak to používat, je, že budete s sebou nosit citrón nahoře s dírou zabalený do voskového papíru, a když přijde chuť na tabák, tak si nasajete plná ústa šťávy. Během dne budete možná muset potřebovat mít připraveno několik citrónů, abyste vždy zahnali nechtěnou touhu po cigaretě.
Je také velmi důležité přestat používat silně kořeněné jídla, omezit pepř a sůl, protože to akorát zvyšuje touhu po cigaretách a alkoholu.
Citrón pomáhá zvítězit nad alkoholem
Člověku by mělo být ukázáno zlo tohoto jedovatého nápoje a požehnání absolutní abstinence. Měl by se vzdát věcí, které zničily jeho zdraví, a nahradit je množstvím ovoce. Pomeranče, citróny, švestky, broskve a mnohé jiné ovoce. Boží svět je produktivní, pokud se budeme pořádně snažit.
Je zjištěno, že čím více se dodá do stravy ovoce, zvláště citronů, tím menší je chuť po alkoholických nápojích.
Citrón a stimulace práce střev
Šťáva z jednoho citrónu ve sklenici teplé vody je velmi efektivním simulantem trávení. Zácpě se dá velmi úspěšně předejít pitím dvou až čtyř sklenic citrónové šťávy hned po ránu.
Citrón nebo ocet?
Ve většině případů se může citrónová šťáva použít místo octu, jako je třeba zavařování či zálivky do salátu, ochucení polévek atd. Takto se člověk vyhne škodlivým účinkům, které tělu ocet způsobuje.
Ředidlo a čistič krve
Vymačkej jeden citrón do sklenice vody a vypij půl hodinu před snídaní, aby ses očistil od všech jedů a zředil svou krev.

Přeloženo z materiálů Abundant Life Ministy, P.O.BOX 913; Chadron, NE 69337; USA

pátek 8. června 2012

Andělské hlasy - Zlatka Schindlerová

Dnes jsem měla tu čest poznat paní Zlatku Schindlerovou. Povídání s ní a o ní jsem našla na stránkách cestyksobe.cz. Video ke shlédnutí zde.

Ráda bych se s vámi podělila o příběh paní Zlatky. Její nádherný hlas oslovuje stále více lidí. Její písně se dotýkají duší a probouzí tu spící část v nás.



Narodila se v roce 1967 ve znamení vah. Cesta životem jí postupně dovedla ke změnám, které se u ní týkaly hlavně chápání života a pohledu na svět.
Největší přelom a nastolení duchovní cesty se u ní odehrál v období mezi 29-33 rokem života, v průběhu těžké nemoci, kterou v této době prodělávala.
Někdo by snad nemoc mohl nazvat ranou osudu, ale Zlatka tvrdí, že to byl pro ní velký dar, bez kterého by u ní nikdy nezačal proces hledání vyššího smyslu života, úkolů a poslání člověka tady na zemi.
A jak jest psáno v bibli … "kdo hledá najde tak i k ní postupem času začaly v nejrůznějších formách přicházet odpovědi na všechny její nevyřešené otázky a z pocitu, že žije jen tak chaoticky od náhody k náhodě přešla k jinému vnitřnímu pocitu (a to už není pocit, je to naprosto jasné vědění) o tom, že je životem vedena … Navíc je přesvědčena o tom, že se tak děje i každému z Vás a moc Vám přeje samozřejmě nejen mnoho radosti, štěstí a lásky na Vaší cestě životem, ale hlavně co nejvíce pochopení a porozumění.

Paní Zlatka vydala svá CD sama a svým zájemcům je posílá spolu se složenkou v obálce za příplatek 17 Kč. Věří, že lidé jí CD zaplatí a pokud by tak neudělali, škodí sami sobě, protože všichni jsme jeden celek.

Zdroj:  http://zlatka.cz/index.php 


Foto: novaplaneta.com 


Písně, které otevírají srdce.




 

čtvrtek 7. června 2012

TEST - jste vy nebo někdo ve vaší rodině indigové, křišťálové nebo duhové dítě?

Test pro děti 0-5 let 
  • při probuzení si často stěžuje na fyzické bolesti, protože by raději zůstalo ve „svém světě“.
  • potřebuje extrémně málo spánku a je plné energie
  • je jistým způsobem jiné než ostatní děti
  • nenechá se emocionálně vtáhnout do nějaké situace
  • k předmětům se chová, jako by byly živé a mohly jsme jim činit bolest
  • přímo extrémně touží po náklonnosti a bezpečí, chtělo by se nacházet stále ve stejné místnosti
  • dovede se vcítit do jiných lidí a je velmi intuitivní. Často ví předem, co chce říct.
  • první slovo, které umělo vyslovit, bylo „ne“ a toto slovo používá častěji než ostatní slova.
  • často si hraje s neviditelnými kamarády, které skutečně vnímá
  • chce být neustále v blízkosti svých rodičů a nepřetržitě vyžaduje jejich pozornost
  • umí se pořádně nudit
  • je to typický samotář
  • ví přesně, co chce a dá se mu to jen těžko vymluvit
  • ve věku, kdy děti začínají mluvit, začne koktat, protože  nenachází dostatečně ta rychlá správná slova
  • říká s velkým přesvědčením věci, které vlastně vůbec nemůže vědět
  • komunikuje se zvířaty, rostlinami a kameny
  • má mediální schopnost a cítí, co je „opravdové“
  • svým vnitřním zrakem vidí obrazy, barvy a tvary, které nedokáže dost dobře vysvětlit
  • vybavují se mu situace z předchozích životů 
Podle toho, jak často se uvedené chování u vašeho dítěte vyskytuje, použijte k hodnocení tuto stupnici:
0 = nikdy
1 = příležitostně
2 = často (chování je tak časté, že je nápadné blízkým osobám)
3 = velmi často (chování je tak časté, že neustále ovlivňuje život dítěte) 


 

Test pro děti 6-10 let 
  • má jiné stravovací návyky než vy. Ví přesně co potřebuje a co chce jíst.
  • stále ho něco žene vpřed, je plné nadbytečné, těžce kontrolovatelné energie
  • je často příliš unavené, aby vstalo, obléklo se a šlo do školy. Jednoduše je příliš unavené na to, aby dělalo cokoliv.
  • je nepozorné, nesoustředěné, vše dokáže odvrátit jeho pozornost od toho, co právě dělá
  • nespravedlnost ho opravdu pobuřuje
  • nereaguje na obvinění
  • je tolerantní ke všem a ke všemu
  • má poměrně málo strachu o sebe, ale dokáže se velmi strachovat o ostatní
  • denně vás přivádí na vaše hranice, emocionálně i duševně
  • má extrémní sociální cítění, diskutuje s každým, všude a vždy
  • má sklon k tomu být samotářem
  • tráví čas raději s dospělými než se stejně starými kamarády
  • za všech okolností touží po lásce, spravedlnosti, toleranci a neodsuzování
  • protestuje při každé příležitosti a má velmi silnou vůli
  • nenechá se omezovat překonanými názory
  • není snadné ho zkrotit, protože se cítí být králem/královnou a žádá, abychom se k němu odpovídajícím způsobem chovali
  • chce znát raději pravdu než jakoukoliv lež
  • často cítí, že mu jiné děti a dospělí nerozumí a že ho neakceptují
  • náš materiální svět je pro něj příliš jednoduchý a příliš nudný
  • miluje intenzivní, duchaplné rozhovory
  • působí léčivě na jiné lidi
  • nemá žádný velký vztah k materiální skutečnosti
  • rozumí lidským a duševním souvislostem
  • je velmi loajální a věrné rodině a blízkým přátelům, jakoby rozumělo tomu, že k sobě patří navěky
  • často se cítí, jakoby na Zemi bylo na špatném místě a říká: „Chci jít zase zpátky.“ 
Podle toho, jak často se uvedené chování u vašeho dítěte vyskytuje, použijte k hodnocení tuto stupnici:
0 = nikdy
1 = příležitostně
2 = často (chování je tak časté, že je nápadné blízkým osobám)
3 = velmi často (chování je tak časté, že neustále ovlivňuje život dítěte)  
 
Test pro děti od 11 let a dospělé 
  • nemůžete ho honit. Je to prostě nemožné
  • musí se hodně pohybovat. Když se učí, je stále v pohybu nebo je hyperaktivní
  • častěji trpí alergiemi a/nebo kožními vyrážkami
  • někdy je po delší dobu úplně vyčerpané a nedokáže se zregenerovat
  • často není dostatečně uzemněné a “vznáší se někde nad zemí”
  • umí argumentovat zcela bez emocí, logicky a jistě
  • nenechá se potrestat, umí si ale uložit trest samo
  • dovede se extrémně vcítit do dospělých a je vášnivé, ale také silné a nezávislé
  • cítí, že je kreativně a spirituálně “déle” než ostatní děti
  • v obtížných situacích je velmi silné a dokáže slabším dodat odvahy
  • trpí povrchností ve styku s bližními
  • vyžaduje od svých bližních jasné koncepce
  • a jasné linie
  • chce abychom se k němu chovali jako k plnohodnotnému členu rodiny
  • dělá většinou jen to, co samo považuje za správné
  • netoleruje, když někdo rozhoduje bez něj, aniž by ho předem informoval
  • odmítá většinu toho, co mu říkáme, narážíme u něj na “hluché uši”
  • je otevřené čistým návrhům a poctivě míněným námětům
  • požaduje od vás, abyste se ho ptali na jeho mínění a přesvědčení
  • spirituálním koncepcím rozumí lépe než materiálním
  • žije vnitřně podle nejvyšších  duševních principů a ideálů
  • zná svou životní úlohu a netrpělivě čeká na to, až konečně “dospěje”
  • ví, že se ve všech věcech nachází spirituální energie, že vše tvoří jednotu a že jsme spolu navzájem spojeni
Podle toho, jak často se uvedené chování u vašeho dítěte vyskytuje, použijte k hodnocení tuto stupnici:
0 = nikdy
1 = příležitostně
2 = často (chování je tak časté, že je nápadné blízkým osobám)
3 = velmi často (chování je tak časté, že neustále ovlivňuje život dítěte)

Vyhodnocení testu
Pokud jste označovali hlavně 0 a 1, můžete vycházet z toho, že vaše dítě není indigovým dítětem. Možná jen někdy projevuje podobné způsoby chování.
Pokud jste své dítě často hodnotili 2, můžete vycházet z toho, že dítě přišlo na svět s indigovým pláštěm na své hlavní životní barvě.  Má potom hodně vlastností indigové barvy a indigové osobnosti, je opravdovým dítětem nové doby a pomáhá lidstvu uskutečnit v novém tisíciletí přeměnu. Není to ale stoprocentní indigové dítě.
Pokud jste si nápadně často poznačili hodnocení 3, můžete vycházet z toho, že máte v rodině „ryzí“ indigové dítě.
U dětí s hodnocením 2 a 3 je velmi důležité, abyste si udělali čas a začali přemýšlet o tom, co to pro vás znamená. Vychovávat dítě nové doby je velký úkol, který se vyplatí, pokud s tímto faktem budete zacházet vědomě. Představte si, co by se stalo, kdyby všichni rodiče indigových dětí měli tu odvahu a nechali své dítě dospět, aniž by muselo zažívat pocity úzkosti, traumata, obviňování a agrese, a tyto děti by pak za dvacet let převzaly naše vlády a jiná vedoucí místa. Měli bychom si uvědomit, jak krásný svět by nás pak v naší bezprostřední budoucnosti čekal.



Jedenáct zlatých pravidel, jak vychovat šťastné indigové dítě

Láska a starostlivost jsou nejdůležitější pilíře, na kterých leží schopnost zvládnout všechny stresové stavy, výzvy a změny, které indigové dítě  během svého dospívání prožívá. Těchto jedenáct zlatých pravidel se zakládá n bezpodmínečné lásce a péči. 
  1. Vědomě začněte milovat své dítě od okamžiku, kdy ho začnete vnímat ve svém těle (u mnohých z nás to kupodivu znamená od okamžiku jeho zplození). Mluvte s ním, když vám roste v bříšku a zvěte jeho duši, abyste se sblížili. Zásobujte své tělo dobrou, zdravou stravou, pomáhejte mu cvičením, procházkami na čerstvém vzduchu a klidem.
  1. Dopřejte svému dítěti  od počátku denně masáž těla. Masáž podporuje trávení a pomáhá dítěti, aby dobře spalo, zkrátka, by se cítilo dobře, zdravě a v harmonii s okolním světem.
  1. Pozorujte své dítě a naslouchejte mu. Zjistěte přesně jeho stravovací návyky a zvyklosti týkající se spánku, naučte se rozpoznat jeho reakce na okolní svět, například reakci na hluk či jiné dojmy. Dbejte na jeho interakci s ostatními dětmi. Mnoho celostních léčebných systému, jako je např. Ajurvéda či barevná terapie, nabízí náhled do různých interpretací typů člověka, které vám usnadní pochopení vašeho dítěte a jeho podporu.
  1. Ukažte svému dítěti, jak může vědomě dýchat. Když se my lidé dostaneme do situací, které jsou traumatické nebo bolestné, většinou zadržíme dech, protože přerušením dýchání přerušíme také spojení s našimi city. Pomocí jednoduchých cviků z jógy nebo technik dýchání můžete své dítě naučit zvládat takovéto situace snadněji. Dítě bude navíc veselejší a koordinovanější a bude si umět v obtížných situacích lépe pomoci.
  1. Indigové děti mají jiné stravovací návyky než my a většinou vědí zcela přesně, co potřebují a co jim dělá dobře. Postarejte se o to, aby vaše indigové dítě mělo k dispozici zdravé, pokud možno ekologicky vypěstované potraviny, ale dovolte mu jíst i „neplnohodnotnou“ stravu, pokud ji „potřebuje“ – většinou vám dítě dovede vysvětlit, proč mu bude nyní to či ono právě dělat dobře (jeho tělo to může zužitkovat na základě geneticky odlišných jater). Naučte se mu důvěřovat. Viděla jsem indigové děti, které od svých tří let vyžadovaly často k pití kolu a rodiče jim ji dávali. Teď jsou tyto děti na prahu dospělosti a jsou zdravé a silné. Indigové děti jí méně, zato ale častěji.
  2. Naučte se udržovat v rovnováze pomocí meditace, modliteb nebo cviků zaměřených na koncentraci. Indigové dítě vás hned odhalí, pokud v rovnováze nejste. Aby se dítě zklidnilo a bylo spokojenější, nepotřebuje bezpodmínečně meditaci. Můžete s ním dělat například mírná uklidňující cvičení. Pěkná hudba, posezení v přírodě, možná u vody, daleko od všudypřítomného elektrosmogu. Nebo použitím nejrůznějších vůní pomůže dítěti nalézt harmonii a mír.
  3. Naslouchejte. Indigové dítě ví, co dělá, co chce a co potřebuje. Nezaujaté naslouchání vás dostane do podivuhodných situací. Často stejně nemůžete odporem nic změnit, a potom je naslouchání opravdu účinným pomocným prostředkem.
  4. Nechejte svému indigovému dítěti hodně volného prostoru, ale od začátku (od prvního dne!) mu také určete zřetelné a jasné struktury. Potřebuje jasně definované hranice, ale v rámci tohoto stanoveného rámce potřebuje veškerou volnost, kterou jste schopni mu poskytnout. To není lehký úkol a vyžaduje to mnoho emoční vyrovnanosti obou rodičů a průhlednost jejich vztahu k sobě navzájem. Vyhledejte, pokud je to nutné, odbornou pomoc. Indigové dítě vždy pozná vaše emoční nedostatky a příliš vám vaši situaci neulehčí. S profesionální pomocí budete moci růst a spirituálně se rozvíjet i vy sami.
  5. Musíme naše děti naučit, jak mají myslet, ale ne, co si mají myslet. Když jim budeme vědomosti jen zprostředkovávat, řekneme jim, co si mají myslet, co by měli vědět, co mají dělat a že to, co jim předkládáme, je pravda. „Myslet“ se tak nenaučí. Můžeme je ale podporovat v tom, aby samy hledaly řešení, aby si sami osvojovali vědomosti, buď s pomocí ostatních nebo tím, že budou čerpat ze svého vnitřního bohatství. Umožněte jim objevovat jejich vlastní pravdu, dělat jejich vlastní chyby, naučte je samostatně a odpovědně myslet.
  6. Nevažte na svou lásku žádné podmínky. Stejně nemáte žádnou jinou možnost. Dítě vás bude „vychovávat tak dlouho, dokud nebudete připraveni se naučit, co to znamená bez podmínek. A dotýkejte se svého dítěte. Indigové dítě miluje, když se ho dotýkáme a tak cítí své tělo. Často ho obejměte. Potřebuje více dotyků, než ostatní děti.
Text je výběr z knih od Carolina Hehenkamp
Zdroj: http://www.2012rok.sk/wp/pedagogika-po-novom/6836-test-ci-ste-vy-alebo-niekto-vo-vasej-rodine-indigove-kristalove-alebo-duhove-dieta

Archiv blogu

Facebook

Počet zobrazení Duhový svět